Skyactive X

Mazdin novi motor bit će 30% snažniji i 30% štedljiviji

Usprkos koktelu dizelske tehnologije ovaj benzinac voli izlet u visoke okretaje pa će crveno polje startati tek na više od 6300/min.
AutoMoto / Flash | 11. 09. 2018. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iza imena Skyactiv-X krije se revolucionaran benzinski motor s karakteristikama dizelaša, koji kombinira kompresijsko i paljenje pomoću svjećica, a pritom je 30 % snažniji i 30 % štedljiviji u usporedbi s motorom Skyactiv-G, prenosi Autopress

Nova generacija Mazde 3, koja će imati premijeru u studenom, a s prodajom starta prvim danima 2019. godine, bit će prvi model s atmosferskim 2-litrenim benzincem koji razvija 190 KS i 230 Nm. S impresivnih 95 KS po litri obujma, stručnjaci iz Mazde ponovno su dokazali koliko su uspješni u odbijanju uvođenja turbopunjača.

I dok su Mercedes-Benz i Volkswagen odustali od slične ideje, inženjeri Mazde odlučili su svjećicom prebroditi kritičan prijelaz s klasičnog rada benzinca na kompresijsko paljenje kao u dizelašu. Ova tehnologija omogućava podizanje omjera kompresije na čak 16:1, a da je pritom rizik od nekontroliranog detonantnog izgaranja sveden na minimum.

Usprkos koktelu dizelske tehnologije ovaj benzinac voli izlet u visoke okretaje pa će crveno polje startati tek na više od 6300/min. S druge strane, najmanje 70 % iznosa najvećeg okretnog momenta bit će raspoloživo već pri 2100/min.

Tehnologija nazvana SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) kreće s 2-litrenim benzincem. Kasnije će se proširiti i na 1.5-litreni. Nakon premijere u novoj generaciji Mazde 3, isti će motori stižu u novu Mazdu CX-3, koja je ova godine osvježena, a nova dolazi sredinom 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close