Za moderno doba

Makedonac dizajnirao električni Yugo

Makedonski dizajner Dejan Hristov privukao je pozornost konceptom električnog Yuga za 21. stoljeće. Njegove rendere prenijeli su mnogi strani mediji, a on najavljuje da će projekt predstaviti kao poslovni pothvat.
AutoMoto / Flash | 28. 09. 2021. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na platformi Behance nedavno se pojavio koncept automobila koji je uzbudio duhove, ne samo na području bivše nam države, nego i u ostatku automobilskog svijeta.

Tamo je, naime, osvanuo niz rendera koji prikazuju modernizirani Zastavin Yugo u obliku koji bi bio primjeren današnjem vremenu. Za rendere je zaslužan dizajner iz Sjeverne Makedonije Dejan Hristov.

Osim što je osmislio baterijsku električnu reinkarnaciju legendarnog Yuga, namontirao ju je i ispred poznatih monumentalnih spomenika diljem nekadašnje Jugoslavije, kako bi istaknuo karakter i naslijeđe ove marke.

Prema njegovoj ideji, kada bi netko proizveo ovakav automobil, on bi danas imao potpuno električni pogon, cijenom bi bio u donjem segmentu (kao i originalni Yugo nekada), i ciljao bi na “široke narodne mase”.

Hristov kaže kako njegov projekt nije ni na koji način povezan s originalnom tvrtkom, već je riječ o hobističkom projektu.

No, prema nekim najavama, on ga misli pokušati pretvoriti u poduzetnički pothvat. Predstavit će “novi e-Yugo” srbijanskim vlastima, a spomenuo je i kako bi bilo zanimljivo da se u projekt uključe Rimac Automobili, Stellantis, koji ima tvornicu u Kragujevcu, ili pak Renault, Dacia ili neki treći kineski proizvođač električnih vozila – valjda u nadi da će netko od njih imati bolje sustave kontrole kvalitete nego ih je Zastava imala u prošlom stoljeću.

Kad je riječ o izgledu, jasno je da dizajnerski potpis formom i funkcijom slijedi original. Iz profila i straga Yugo je i dalje prepoznatljiv, iako ga u ovoj verziji krase čišće linije, nešto zaobljeniji uglovi, LED svjetla i sve što jedan današnji automobil mora imati, prenosi AutoNet.

 

Kopirati
Drag cursor here to close