Jedite kolače...

Limuzine u doba korone

Nabavku tri nova vozila Stefan Blagić iz udruženja građana Restart Srpska smatra rasipanjem novca u vrijeme kada sve države maksimalno štede zbog posljedica pandemije.
AutoMoto / Flash | 16. 10. 2020. u 09:34 Bljesak.info
Limuzine u doba korone

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nabavka službenih automobila u institucijama uvijek izaziva javnu polemiku o potrebi, vrsti i cijenama vozila, što je tokom pandemije koronavirusa posebno izraženo. Takav slučaj je i sa nabavkom tri automobila, koju je pokrenula Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Dok vladajući pravdaju nabavku planiranu budžetom, opozicija bi taj novac preusmjerivala troškove prikladnije aktualnoj situaciji.

Metalik crni. Snažan motor sa pogonom na sva četiri kotača. Automatski sedmostupanjski mjenjač. Dug najmanje 4,90m. Bogata oprema koja ne može stati u ovaj kratak opis. Tako bi, prema traženim specifikacijama, trebalo da izgledaju novi automobili državnog parlamenta. Vrijedni ukupno 282 000 KM bez PDV-a. Neslužbeno, namijenjeni su članovima Kolegija parlamenta. Jedna od njih, Borjana Krišto ne razumije zbog čega joj se postavlja ovo pitanje, ali zna da je njen automobil nekoliko puta ostajao u kvaru.

''Možda nismo niti vi ni ja pozvani, prije svega što je danas moralno da tumačimo. Ne znam što vi podrazumijevate pod tim što je moralno. Ja mislim da postoji, ako BiH ima svoje zakonodavno tijelo, postoje zakoni koji reguliraju određenu oblast i samo se moramo u skladu sa tim ponašati. I to je za mene i moralno i zakonito'', rekla je Borjana Krišto, zamjenica Predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH (HDZ BiH).

Polemika o nabavci automobila za opoziciju je zakašnjela reakcija. Oni su, kažu, kupljeni kad je usvojen proračun institucija BiH, usprkos njihovom protivljenju.

''Podsjetit ću vas da je Predsjedništvo BiH taj novac izmjestilo i usmjerilo za migrantsku krizu ako se ne varam, a onda je zajedničkim naporima SNSD, HDZ i SDA taj novac amandmanima vraćen za opremanje kabineta i kupovinu vozila'', kaže Saša Magazinović, izaslanik SDP BiH u Zastupničkom domu PS BiH.

Parlamentarna skupština BiH, prema BIRN-ovoj bazi službenih automobila, ima na raspolaganju 15 vozila starosti između četiri i deset godina Prema Pravilniku, pravo na stalno korištenje ima šest članova Kolegija. Koriste ih još i izaslanici, delegati i članovi Tajništva, te parlamentarni vojni povjerenik. Nabavku tri nova vozila Stefan Blagić iz udruženja građana Restart Srpska smatra rasipanjem novca u vrijeme kada sve države maksimalno štede zbog posljedica pandemije.

''Mi kao građani ne bi trebali da to dozvolimo uopće. Proračun jeste usvojen na žalost međutim jasno je da se to može amandmanom promijeniti u bilo kom trenutku vidjeli smo na kraju krajeva i kada je taj budžet usvojen. Smatram da davati blizu 300 000 KM u vrijeme kada svi građani žive praktično na egzistencijalnom minimumu ili makar 80% nas trošiti toliki novac za automobile je zaista besmisleno'', kaže Stefan Blagić, Restart Srpska.
Institucije godišnje troše oko 50 milijuna KM za nabavke novih automobila, govore podaci koje je prikupio BIRN. U bazi podataka službenih automobila evidentirali su više od šest tisuća vozila. Polovina od tog broja se odnosi isključivo na službene limuzine koje koriste funkcionari. Prosječna cijena ima je 32 tisuć maraka, a najčešće nabavljaju Audije ili Folksvagene.

''Često znaju da budu jako detaljni oko toga što žele da kupe pa inzistiraju, kao što je slučaj u ovoj nabavci za parlament na nekim displejima u boji, na jako velikom broju zvučnika, nekad to bude do toga da bude masaža u sjedištima i druge jako luksuzne stvari'', kaže Semir Mujkić, urednik BIRN-a BiH za BHRT.

Istovremeno, državni parlament ne daje na vid sve troškove održavanja voznog parka, pa se nekoliko desetina tisuća maraka u posljednje dvije godine smatra narealnom cifrom. Baza podataka, ističu u BIRN-u, ukazuje da institucije puno više troše na održavanje nego na kupovinu novih automobila.

Kopirati
Drag cursor here to close