Tatiana Calderon u bolidu Saubera

Lijepa Kolumbijka vozila bolid Formule 1

"Nemoguće je opisati osjećaj kada vozite bolide Formule 1. Kada sam dodala gas izgledalo je kao da sam na PlayStationu. Srce je kucalo jače, ipak je ostvarenje moga sna", kazala je 25-godišnja Kolumbijka.
AutoMoto / Flash | 07. 11. 2018. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolumbijka Tatiana Calderon je krenula stopama rijetkih žena koje su imale priliku voziti bolid Formule 1. Na stazi Autodromo Hermanos Rodriguez u Meksiku, Calderon je odvozila 23 kruga u bolidu Saubera te se zadržala unutar ograničenih 100 kilometara, u okviru jednog promotivnog događaja, tzv. filmskog dana.

Na posebnim Pirellijevim gumama njen najbolji krug je bio u vremenu 1:23.170. Za one koji ne znaju, Calderon je već određeno vrijeme prisutna u svijetu automobilizma, nastupala je u različitim klasama Formule 3, ove godine vozi za ekipu Jenzer Motorsport u GP3 seriji te je dvije utrke prije kraja sakupila devet bodova.


Šesto mjesto iz Monze je njen najbolji rezultat. Nakon izlaska iz Alfa Romeo Sauber C37 svoje impresije je podijelila s novinarima.

"Nemoguće je opisati osjećaj kada vozite bolide Formule 1. Kada sam dodala gas izgledalo je kao da sam na PlayStationu. Srce je kucalo jače, ipak je ostvarenje moga sna. Ovaj dan ću uvijek pamtiti, hvala ljudima u Sauberu koji su mi pružili priliku. Vjerujem da se neću zaustaviti na ovome, ja želim voziti utrke Formule 1", izjavila je 25-godišnja Kolumbijka iz Bogote.

Sauberov direktor inženjeringa na stazi Xevi Pujolar je više nego pohvalno govorio o nastupu mlade Kolumbijke.

- Tatiana je danas prvi puta vozila F1 bolid i moram reći da je odradila dosta dobar posao. Ponašala se kao pravi profesionalac i vjerujemo da ona može još više napredovati.

Talijanka Maria Teresa de Filippis je još tamo 1958.godine probila led vozeći, nakon nje u najbržem cirkusu na svijetu priliku su dobile njena zemljakinja Lella Lombardi, Britanka Divina Galica, Desiré Wilson iz Južne Afrike, te još jedna Talijanka, Giovanna Amati koja je bila posljednja 1992. godine.

Posljednjih godina žene su imale priliku da voze bolide Formule 1, ali kao test vozačice. Prije šest godina testne vozačice postale Maria de Villota za Marussiju i Susie Wolff za Williams. I dok je Wolff odvozila službeni trening tijekom Grand Prix vikenda, de Vilotta je prvo doživjela stravičnu nesreću u kojoj je ostala bez oka prilikom jednog testiranja, a onda je pronađena mrtva u hotelskoj sobi, u Sevilli 2013. godine.

Svoju priliku su imale i Švicarka Simona de Silvestro te Španjolka Carmen Jordá.

Kopirati
Drag cursor here to close