Sportska ikona

Legendarna Toyota Supra se vraća?

Toyota Supra, jedan od sportskih ikona ovog branda uskoro se vraća kao coupe razvijen u suradnji s BMW-om.
AutoMoto / Flash | 14. 02. 2018. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota svoj povratak na tržište sportskih automobila visokih performansi najavljuje ovim sportskim konceptom na predstojećem sajmu automobila u Ženevi. Do sad, Toyota je u javnost pustila samo jednu fotografiju "modernog trkaćeg koncepta" čiji izgled dosta podsjeća na Toyotin koncept FT-1 koji je prvi put prikazan 2014. godine.

Nova Toyota Supra će vjerojatno nositi oznaku Gazoo Racing kako bi istaknula svoje sportske gene te se pridružila Yarisu GRMN u Toyotinoj sportskoj diviziji. Gazoo podružnica angažirana je na ovom projektu kako bi se osiguralo da nova Supra bude što više uzbudljivija.

Šef Gazoo Racinga Shigeki Tomoyama, kazao je da će nova Supra pratiti 'duh' stare legendarne Supre.

"Stari automobili imali su 3.0-litrene motore s dva turbo punjača te pogonom na stražnje točkove. Novi automobil mora imati istu filozofiju" kazao je Shigeki Tomoyama.

Insajderi govore kako će Supra biti dostupna u četiri verzije: Supra, Supra GR, Supra GR Sport i Supra GRMN, svaka s povećanom snagom i agresivnijim postavkama ovjesa.

Vjerojatno je da će Gazoo Racing ponuditi niz službenih tuning i styling detalja za Supru kad stigne, slično onima koji se trenutno nude za modele poput Toyote GT86.

Prethodne generacije Supre uspjele su ponuditi Porscheovo iskustvo u vožnji pri značajnom popustu, a pouzdanost automobila bila je na jako visokom nivou s obzirom na performanse automobila.

Iako je ime staro, Toyotin pristup novoj Supri je potpuno svjež. Razvija se u suradnju s predstojećim BMW-om Z4 i očekuje se hibridna opcija koja će se ponuditi kupcima 2019.godine. Hibridna opcija koja će biti dostupna samo je jedna od razlika između nove Supre i Z4, jer prodaja BMW Z4 očekuje se samo s motorima sa četiri i šest cilindara.

Dok će Z4 bit dostupna s soft-top i roadster korijenima, Supra će imati fiksni coupe krov. Također, Supra će biti duža iako dijele šasiju. Toyota je očito usvojila izgled koncepta Toyote FT-1.

  / Toyotin koncept FT-1

FT-1 je bio upečatljiv, imao je uvlačenje stražnjeg krila za postizanje stabilnosti pri velikim brzinama, i velike otvore za hlađenje kočnica i motora. Sjedalo vozača je dosta nisko tako pomažući spuštanju težišta automobila.

 

  / Toyotin koncept FT-1
Kopirati
Drag cursor here to close