Bljesak na Ženevskom autosalonu

Kuda ide ovaj svijet?

Stara izreka za sva objašnjenja veli – prati tokove novca! Mi bi na to dodali – samo prati kuda idu automobili! Evo još nekoliko fascinantnih priča sa ovogodišnjeg Ženevskog autosalona.
AutoMoto / Flash | 06. 03. 2019. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Renault ima dugu povijest predstavljanja konceptnih automobila od kojih zastaje dah – a tek mali broj njih završio je u nekoj blažoj varijanti kao serijski auto. U Renaultu se kunu da je koncept EZ – ULTIMO ništa drugo nego budućnost ovog proizvođača. Zagledajte se dobro i recite nam – vidite li vi u svemu ovome budući Clio? Megane? Talisman? Captur?

Foto: Bljesak.info / Renault EZ – ULTIMO
Foto: Bljesak.info / Renault EZ – ULTIMO
Foto: Bljesak.info / Renault EZ – ULTIMO
Foto: Bljesak.info / Renault EZ – ULTIMO

Naravno da ne, jer ovo vozilo robot zapravo više izgleda kao pokretna soba za odmor – vaše je samo da sjednete i uživate, a automobil sve ostalo napravi sam. Pokušali smo se raspitati može li vam oprati noge umjesto vas ili voditi ljubav umjesto vas, ali za sada odgovore na ta pitanja još uvijek nismo dobili.

Da Pininfarina i naš Mate Rimac ne budu jedini oduzimači daha, pobrinuo se legendarni Giorgetto Giugiaro, inače proglašen i auto dizajnerom stoljeća – onog prošlog!

Foto: Bljesak.info / GFG Sybilla
Foto: Bljesak.info / GFG Sybilla
Foto: Bljesak.info / GFG Sybilla

Njegov GFG Sybilla, zapravo dizajnerski rad njegovog studija, predstavlja luksuzni sedan budućnosti. Ime modela posuđeno je od Giorgettove majke, a sam dizajner slavi ove godine 80-ti rođendan. Mašala!

Aston Martin jednostavno ne može dozvoliti da mu se okolo šeću Bentley, Maserati i Rolls Royce sa svojim SUV autima – pa je u Ženevi predstavio svoj all – terrain koncept pod nazivom Lagonda. Da, naravno, staro dobro ime, nekada je bilo zasebna marka, a nakon toga povremena oznaka za Astonova vozila (Lagonda iz kasnih sedamdesetih i danas izgleda kao NLO!) koja nisu nužno bila sinonim za uspješnost.

Foto: Bljesak.info / Aston Martin Lagonda
Foto: Bljesak.info / Aston Martin Lagonda
Foto: Bljesak.info / Aston Martin Lagonda
Foto: Bljesak.info / Aston Martin Lagonda

No, buduća Lagonda trebala bi biti britka sablja s pogonom na sva četiri, što slike konceptnog auta sjajno prikazuju. I da, trebala bi biti vjesnik novog dizajnerskog trenda kod ovog proizvođača koji inače proizvodi prekrasne, ali za naš džep ipak malo preskupe automobile.

Još jedan izuzetan auto krije se iza imena marke Eadon Green! Iako ome sugerira na nešto zeleno, motor koji pokreće ovu mrcinu ipak je benzinski, a ne električni!

Foto: Bljesak.info / Zanturi
Foto: Bljesak.info / Zanturi
Foto: Bljesak.info / Zanturi

Model se zove Zanturi i vode ga kao luksuzni sportski kupe sa 4 sjedala. Dizajn je baš konceptualan i miriše na vremena prije zadnjeg velikog rata, ali za razliku od konceptnih auta zanturi je spreman za prodaju već danas. Naravno, ako imate par milijuna nečega. Ne baš kuna. Ne baš ni konvertibilnih maraka.

Inače, automobili su izgleda ostali sami sebi dovoljni. Na salonu u ženevi nismo primijetili ni jednu jedinu hostesu, pogotovo ne neku malo oskudnije obučenu, što je nekad, u sada je to sigurno, neko romantičnije vrijeme bilo pravilo. Stambolska konvencija, ravnopravnost spolova i općenito politička korektnost tekovine su modernog društva koje su sa autosalona, ali i iz Formule 1, izbacile žensku ljepotu kao stvar koja normalno ide uz ljepotu limenih kreacija na četiri kotača. Ne znamo kakvo je vaše mišljenje o tome, ali nama se sve činilo malo previše sterilno. Nije da žalimo za vremenima kada je svaki majstor imao po dvadeset postera Samanthe Fox u svojoj garaži, ali ipak…

Kopirati
Drag cursor here to close