Travis Kalanick

Kraj ere Uberove sile

Uber je priopćio da Kalanick do kraja godine odlazi iz Upravnog odbora direktora. Kompaniju napušta poduzetnik koji je prije deset godina pomogao pokretanje start up-a za prijevoz i izrastanje kompanije u kontroverznog diva iz Silicijske doline.
AutoMoto / Flash | 26. 12. 2019. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazak suosnivača Ubera Travisa Kalanicka iz kompanije označava kraj razdoblja u kojem je Uber napravio revoluciju u načinu na koji se ljudi prevoze, ali i kraj desetljeća u kojoj su investitori ulagali milijarde dolara u tehnološke start up-ove u Silicijskoj dolini koji su poremetili tradicionalni način poslovanja, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Europa.

Uber je priopćio da Kalanick do kraja godine odlazi iz Upravnog odbora direktora. Kompaniju napušta poduzetnik koji je prije deset godina pomogao pokretanje start up-a za prijevoz i izrastanje kompanije u kontroverznog diva iz Silicijske doline, piše Washington Post.

Pristisak dioničara

Kalanick je prethodno bio primoran podnijeti ostavku na funkciju glavnog direktora 2017. pod pritiskom dioničara zbog niza skandala povezanih sa seksističkom kulturom u Uberu.

Uber je u svibnju izašao na burzu, ali je poslije optimističnih projekcija da bi kompanija mogla dostići vrijednost od 100 milijardi dolara, nakon inicijalne javne ponude njena vrijednost pala za trećinu i sada vrijedi oko 50 milijardi dolara, prenijela je Beta.

Kalanickov izlazak iz Upravnog odbora označava kraj perioda u kojem je Uber postao globalna sila, ističe Washington Post, ali i ukazuje da je kompanija bila na meti kritika zbog izbjegavanja propisa, tisuće seksualnih napada tijekom vožnji i oslanjanja na kooperante koji nisu imali zaštitu na radu, kao ni zagarantirane plaće.

Izlazak Kalanicka iz Ubera označava kraj desetljeća u kojoj su investitori u Silicijskoj dolini 'upumpavali' ogromne količine novca u start up-ove i omogućili njihovim osnivačima golemu moć, ocjenjuje The Wall Street Journal.

Uber i Kalanick su bili prototip tog modela, ukazuje list, s obzirom na to da je Kalanick prikupio više od 14 milijardi dolara preko zajmova i prodaja udjela kompanije investitorima koje je pridobio ekspanzivnom vizijom i energičnim pristupom.

Niz skandala

Kalanik je Uber pretvorio u "ikonu start up ambicija", ali je, ističe The Wall Street Journal, njegov mandat kao glavnog direktora bio obilježen nizom skandala, između ostalog i otkrićem da je kompanija koristila poseban softver kako bi izbjegla regulatore, kao i žalbama o šovinističkoj kulturi zaposlenih u Uberu.

Takva otkrića ne samo da nisu bila po volji investitora, već su dovela do toga da Uberov tržišni udio padne u korist rivala, ističe The Wall Street Journal. Na svom vrhuncu, Uber je bio najvredniji start up u SAD s vrijednošću od oko 68 milijardi dolara. Međutim, samo u trećem tromjesečju ove godine, Uber je izgubio 1,2 milijardi dolara i predviđa da će biti u plusu tek 2021.

Nevolje Ubera na burzi dolaze u vrijeme kada su investitori s Wall Streeta daleko skeptičniji prema gubicima start up-ova u Silicijskoj dolini nego prije nekoliko godina kada su ulijevali milijarde dolara u takve kompanije, ističe The Wall Street Journal, dodajući da je Kalanick prodao svoje dionice u kompaniji za više od 2,7 milijardi dolara, ali da je to manje nego što se očekivalo budući da je vrijednost dionica Ubera pala više od 30 posto od svibnja.

Odlazak Kalanicka iz Ubera okončava jednu od ključnih priča tehnološke industrije prethodnog desetljeća, ocjenjuje New York Times, ukazujući kako je, tijekom meteorskog uspona kompanije, on personalizirao agresivnu i riskantnu prirodu nove generacije tehnoloških start up-ova koji su poremetili tradicionalne poslove taksi prijevoza, hotelskih usluga i isporuka hrane.

Rast pod svaku cijenu

Kalanickovo nametljivo ponašanje je postala kulturna norma u Uberu koji je postao poznat po spremnosti da vrednuje rast pod svaku cijenu, ali je 2017. godina bila prekretnica, pošto je, kako piše list, bivša inženjerka u Uberu javno progovorila o seksualnom uznemiravanju u kompaniji i rekla da njeni menadžeri nisu ništa radili na suzbijanju takvog ponašanja.

Također, pojavio se video na kojem Kalanick viče na vozača koji se žali na smanjene zarade, kao i navodi o Uberovim pokušajima da špijuniraju konkurenciju i izbjegnu propise. Poslije tužbe žene koja je silovana u Indiji 2014. tijekom vožnje Uberom, ispostavilo se da su čelnici kompanije došli do njenog zdravstvenog kartona u pokušaju da je diskreditiraju.

Svi ti skandali su doveli da dioničari smijene Kalanicka i stručnjaci sada kažu kako bi njegov odlazak mogao pomoći naporima kompanije da popravi svoj imidž, navodi New York Times.

Uber je pod Kalanickom rastao nevjerojatnom brzinom, ali je, ističe AP, kao brojni drugi tehnološki start up-ovi, naišao na probleme s korporativnom kulturom koja se otela kontroli.

S taksija na kuhinje

Kalanickova karijera u Uberu se, kako podvlači AP, uklapa u obrazac viđen u Silicijskoj dolini – drske i remetilačke ličnosti koje su odlučne u pokretanju start up-ova mogu biti nepogodne za rad u uredu kada kompanije sazru, zbog čega je na kraju potreban "nadzor odraslih" u obliku iskusnih direktora koji se dovode sa strane.

Poslije revolucije u taksi uslugama, Kalanick se sada sprema posvetiti svom novom biznisu – start up-u s kuhinjama za dostavljanje hrane, navodi Reuters.

Kalanick je u priopćenju naveo da se želi fokusirati na sadašnji biznis i filantropske aktivnosti.

Trenutno radi na start up-u Cloudkitchen koji treba raditi velike industrijske kuhinje i iznajmljivati te prostore restoranima koji pripremaju hranu za isporuku bez plaćanja troškova osoblju ili za lokaciju restorana, ukazuje Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close