Oprezno

Koliko su polovne gume sigurne?

Kod kupovine polovne gume možete proći dobro, a možete se i opasno prevariti.
AutoMoto / Flash | 23. 09. 2020. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vozači pokušavaju uštedjeti na svakom koraku, pa i prilikom kupovine pneumatika.

Mnogima je cilj da što više smanje troškove posjedovanja automobila, ali tu treba biti oprezan kako ne biste ugrozili vašu i sigurnost vaše obitelji.

Kod nas se često mogu naći oglasi za prodaju polovnih guma, a takav oblik trgovine postao je popularan zbog niskog životnog standarda i niže cijene ovakvih pneumatika, piše site Automobili.ba.

U Velikoj Britaniji su ispitivali kvalitetu polovnih guma i došli su do zabrinjavajućeg rezultata: od 129 pojedinačno pregledanih guma, čak je 75 posto ocijenjeno nesigurnim.

Udruženje koje je provelo istraživanje, Tyre Safe, proglasilo je ove rezultate tragičnima.

"Kako je moguće da su tri četvrtine polovnih guma u prodaji nesigurne? S obzirom na to da su gume jedini dio vozila u kontaktu s asfaltom, prodavati takve gume vozačima je isto što i dovoditi njihove živote u opasnost", rekao je Stuart Jackson, predsjednik udruženja Tyre Safe.

Dakle, kod kupovine polovne gume možete proći dobro, a možete se i opasno prevariti.

Slično kao kod kupovine drugih polovnih stvari, samo što u ovom slučaju riječ opasno treba bukvalno shvatiti.

Neki od nas ne mogu sebi priuštiti nove gume, ali ako već kupujete polovne gume, dobro ih provjerite.

Dubina šare u većini europskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 mm, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi nego nove s dubinom šare 8 mm (značajno se povećava zaustavni put u slučaju kočenja).

Kad dubina šare padne ispod 3 mm poželjno je razmišljati o promjeni guma. Također, ako kupujete polovne gume, dobro provjerite da nemaju neka vidljiva oštećenja, koja mogu uticati na njihove performanse.

Kopirati
Drag cursor here to close