Opasno u vožnji

Znate li koji su simptomi noćnog sljepila?

Vjerojatnije je da ćete doživjeti noćno sljepilo kada vam oči pređu iz svijetlog okruženja u područje sa slabom svjetlošću
AutoMoto / Flash | 21. 01. 2021. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Noćno sljepilo je vrsta oštećenja vida također poznata kao niktalopija. Osobe s noćnom sljepoćom imaju loš vid noću ili u slabo osvijetljenim okruženjima. Premda izraz noćno sljepilo podrazumijeva da noću ne možete vidjeti, to nije slučaj.

Možda ćete samo imati poteškoće s vidom ili vožnjom u mraku. Neke vrste noćnog sljepila mogu se izliječiti, dok se druge vrste ne mogu. Posjetite svog liječnika kako biste utvrdili osnovni uzrok vašeg oštećenja vida. Nakon što saznate uzrok problema, možete poduzeti korake za ispravljanje vida.

Jedini simptom noćne sljepoće je otežani vid u mraku. Vjerojatnije je da ćete doživjeti noćno sljepilo kada vam oči pređu iz svijetlog okruženja u područje sa slabom svjetlošću, na primjer kad napustite osvijetljeni tunel i prijeđete na slabo osvijetljenu cestu. Vjerojatno ćete osjetiti i slabiji vid tijekom vožnje zbog isprekidane svjetline farova i uličnih svjetala na cesti. Noćno sljepilo pogađa oba oka, piše Revija HAK.

Nekoliko očnih stanja može uzrokovati noćno sljepilo, uključujući: kratkovidnost ili zamagljen vid pri gledanju udaljenih predmeta, mrena ili zamućenje očne leće, retinitis pigmentosa, koji se javlja kada se tamni pigment sakuplja u vašoj mrežnici i stvara tunelski vid te Usherov sindrom, genetsko stanje koje utječe i na sluh i vid.

Ako sumnjate na noćno sljepilo posjetite doktora. U lakšim slučajevima možete dobiti posebne naočale (sa žutim lećama), koje će ublažiti simptome.

Kopirati
Drag cursor here to close