Provjerite jeste li spremni

Ključna pitanja i odgovori o zimskim gumama

Isto kako automobili napreduju iz generacije u generaciju tako napreduje i tehnologija izrade guma pa su današnje neusporedivo bolje nego prije, a portal Vulkanizer.hr, donosi odgovore na 5 ključnih pitanja vezano za zimske gume.
AutoMoto / Flash | 20. 11. 2018. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gume su napravljene da se nose s težim i bržim automobilima s naprednijim sustavom kočenja. Gume se razvijaju tijekom cijele godine, testiranja se vrše u zimskim uvjetima, u zemljama gdje je snijeg 365 dana u godini. Zimske gume su prilagođene vožnjama na temperaturama ispod 7°C.

Je li dovoljno zimi voziti samo sporije?

Ne, ispod 7 ° C vozilo sa zimskim gumama će se zaustaviti 11 metara prije nego s ljetnim gumama pri kočenju na zaleđenoj cesti od samo 30 kmh. Što predstavlja veliku razliku, jer su u kritičnim situacijama čak i centimetri bitni.

Moram li voziti sporije sa zimskim gumama?

Ne, svaka guma ima index brzine koji označava do koje najviše brzine se smije voziti. Najčešće su to oznake T (190 kmh), H(210 kmh) i V(240 kmh). Bez obzira na navedenu maksimalnu brzinu, obratite pozornost na ograničenje brzine i na vremenske uvijete na cesti.

Koriste li se zimske gume samo kada je snijeg na cesti?

Ne, kada je snijeg onda su zimske gume neophodne, ali su napravljene da pri niskim temperaturama čak i kad nema snijega i leda imaju puno bolja svojstva od ljetnih gume. Iz toga razloga se preporučuje upotreba zimskih guma na nižim temperaturama.

Troše li se zimske gume brže od ljetnih?

Zimske gume traju isto koliko i ljetne gume. Ovisno o vašoj kilometražu, mogu trajati tri, četiri ili pet sezona. Bitno je napomenuti da zimske gume se postavljaju na auto kada se temperature spuste ispod 10°C a skidaju se kada temperature porastu i kada ne postoji mogućnost viših temperatura. Nikako nije preporučljiva vožnja zimskih guma ljeti, jer visoka temperatura štetno utječe na svojstva gume.

Zašto bih trebao imati sve 4 zimske gume?

Prema zakonu sigurnosti prometa na cestama na istoj osovini moraju biti postavljene gume istog proizvođača, istog profila i dubine “ripne”. Ako se na automobil postave zimske gume na prednje kotače (pretpostavimo i pogonske) a na stražnjima ostavimo ljetne, prilikom ulaska u zavoj postoji velika mogućnost zanošenja vozila a samim time i slijetanja s ceste. Kako bi se tako nešto spriječilo vozilo mora imati sve 4 zimske gume.

Pogledajte video u prilogu i uvjerite se koliko su zimske gume dominantne nad ljetnim u zimskim uvjetima vožnje, piše portal Vulkanizer.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close