Poboljšana verzija

Kia Stonic dobiva blago hibridnu izvedbu

Novi crossover Kia Stonic Blagi hibrid najavljuje bolju povezivost i nove sustave asistencije vozaču. Bit će tu unaprijeđeni infotainment sustav, nove kombinacije boja, a kao najveći novitet među motorima ističe se blagi hibrid EcoDynamics+.
AutoMoto / Flash | 07. 08. 2020. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Kia Stonic

Kia Motors predstavila je nadograđenu verziju svojeg crossovera Stonica. Unaprijeđeni Stonic u novoj izvedbi vozačima nudi nove ‘Smartstream’ motore s inovacijama koje poboljšavaju učinkovitost. Između ostalog nudi i Kijin novi benzinski 48-voltni blagi hibrid ‘EcoDynamics+’, koji dolazi i s Kijinim novim ‘clutch-by-wire’ inteligentnim ručnim mjenjačem.

Unutrašnjost i vanjština Stonica ostaju gotovo nepromijenjeni, ali će vlasnici dobiti mnogo više mogućnosti personalizacije vozila nego prije, uz nove boje karoserije i krova, a dodani su i novi paketi boja i novi dizajn naplataka.

U unutrašnjosti će vozač i suputnici najprije primijetiti veći 8,0-inčni zaslon osjetljiv na dodir, a sigurnost i asistencije vozaču unaprijeđeni su s novim naprednim sustavima asistencije (ADAS).

Stonic, koji kod nas i drugdje u Europi stiže najesen, kao i svi ostali modeli Kia, standardno pruža Kijino 7-godišnje jamstvo koje važi za cijelo vozilo (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara). Homologirani tehnički podaci bit će objavljeni prije početka prodaje, javlja AutoNet.

Stonic će u ovoj varijanti nuditi Kijin benzinski blagi hibrid (MHEV) ‘EcoDynamics+’. U kombinaciji s novim ‘Smartstream’ 1,0-litrenim T-GDi motorom s 48-voltnim MHEV sustavom, EcoDynamics+ pogon omogućava bolju učinkovitost i neprimjetno djelovanje elektromotora. Kompaktna 48-voltna litij-ionska polimerna baterija nadomješta benzinsku snagu s električnom.

MHSG je preko remena povezan s radilicom i neprimjetno preklapa između načina rada iz elektromotora u benzinski. Novi EcoDynamics+ motor smanjuje Stonicove emisije CO2 između 8,1 % i 10,7 % (NEDC, kombinirano.

Sustav ‘clutch-by-wire’ razvijen je s ciljem pružanja boljeg iskorištenja goriva i nižih emisija CO2. Umjesto mehaničke veze iMT kontrolira kvačilo potpuno elektronički.

Unaprijeđeni Kia Stonic donosi ključne dorade postojećih benzinskih motora, koji su postali učinkovitiji, imaju niže emisije CO2, kao i bolja vozna svojstva. Pored EcoDynamics+ izvedbi u ponudi bit će i nehibridni benzinski motori – novi 1.0 T-GDi motor sa 100 konjskih snaga i nova izvedba 1,2-litrenog atmosferskog motora s inovativnom tehnologijom dvostrukog ubrizgavanja (Dual Port Fuel Injection) sa 84 KS. Taj motor nadomješta multipoint s novim dvostrukim ubrizgavanjem goriva (DPFI), koji optimizira vrijeme ubrizgavanja za maksimalnu uštedu. 1.0 T-GDi motor sa 120 KS pored standardnog 6-stupanjskog ručnog mjenjača (umjesto dosadašnjeg 5-stupanjskog ručnog) opcijski nudi i mogućnost izbora 7DCT mjenjača.

Tehnologija 2. faza telematike UVO Connect i 8,0-inčni zaslon na dodir s infotainment sustavom. Sustav UVO Connect vozačima omogućava pristup različitim podacima – prometne informacije uživo, vremensku prognozu, cijene goriva i detalje o eventualnim uređenim parkinzima i uz cestu – uključujući cijene, lokaciju i raspoloživost. Prepoznavanje glasa korisnicima omogućava traženje zanimljivih mjesta, traženje adrese, pružanje vremenske prognoze ili slanje sms-ova s glasovnim naredbama.

Nova usluga online navigacije koristi podatke iz baze u oblaku u realnom vremenu i povijesne podatke s ciljem predviđanja najbrže rute.

Stonic donosi novi sustav asistencije ADAS koji uključuje sustav za sprječavanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pješaka, vozila i biciklista, sustav za održavanje vozila na voznoj traci (LKA), sustav za upozoravanje na dekoncentriranost vozača (DAW), sustav za upozoravanje na mogućnost sudara u mrtvom kutu (BCW), sustav asistencije za pomoć kod sprječavanja sudara s vozilima u mrtvom kutu (BCA), inteligentni sustav za upozoravanje na ograničenja brzine (ISLW), radarski tempomat (SCC) te sustav za održavanje vozila na voznoj traci s prilagođavanjem udaljenosti od vozila ispred i s automatskim ubrzavanjem nakon aktiviranja pokazivača smjera (LFA).

 

Kopirati
Drag cursor here to close