Najviša ocjena

Kia Sorento s 5 zvjezdica za sigurnost na Euro NCAP testovima

Sorento je kod zaštite odraslih putnika osvojio 82 % od svih mogućih bodova, 85 % bodova kod zaštite djece, 63 % kod zaštite pješaka i 87 % od svih mogućih bodova u kategoriji sigurnosnih asistencijskih sustava.
AutoMoto / Flash | 18. 12. 2020. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi sportski terenac Kia Sorento nedavno je dobio najvišu moguću ocjenu za sigurnost u sudarima na Euro NCAP testovima. Cijela Sorentova gama među kojima je i plug-in hibrid je od strane ovog nezavisnog europskog udruženja za izvođenje simulacija sudara dobila maksimalnih 5 zvjezdica.

Sorento je kod zaštite odraslih putnika osvojio 82 % od svih mogućih bodova, 85 % bodova kod zaštite djece, 63 % kod zaštite pješaka i 87 % od svih mogućih bodova u kategoriji sigurnosnih asistencijskih sustava.

Euro NCAP je Sorenta pohvalio zbog putničkog dijela koji je prilikom sudara ostao stabilan, kao i zbog dobre zaštite na svim kritičnim dijelovima karoserije kod bočnog sudara. Sorento je visoku ocjenu dobio i kod zaštite djece. Sjedišta i nasloni za glavu su pokazali dobru zaštitu putnika kod sprječavanja povreda vrata u slučaju sudara otpozadi. Sistem za sprječavanje naleta, dio Sorentove standardne opreme, koji spada u kategoriju sigurnosnih asistencijskih sistema, također se iskazao u sprječavanju težih posljedica sudara.

Sve tri izvedbe Sorenta – hibrid, plug-in hibrid i dizel – imaju karoseriju od naprednog vrlo čvrstog čelika

Sigurnost vozila ojačana je karoserijom za koju je upotrijebljen napredni čelik velike čvrstoće (AHSS), čime je torziona čvrstoća Sorenta za 12,5 % bolja nego kod sigurnosno najboljih u tom razredu. Svaki Sorento je standardno opremljen sa 7 sigurnosnih zračnih jastuka među kojima je novi središnji jastuk, koji pruža dodatnu zaštitu vozačeve i suvozačeve glave.

Standardne oprema: elektronska kontrola stabilnosti, pomoćni sistem stabilnosti, 7 zračnih jastuka
Sve izvedbe Sorenta standardno su opremljene i s Kijinom elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC) i pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM), koji vozačima pomažu kod kontrole vozila tijekom kočenja i zavijanja.

Pablo Martinez Masip, direktor planiranja i pripreme cijena proizvoda u Kia Motors Europe, rekao je: “Novi Kia Sorento je prostran, ekonomičan i visoko kvalitetan sportski terenac za do 7 putnika. Njegovi kupci će se uvjeriti i da je vrlo siguran. Model je još u prošlim generacijama bio omiljen među porodicama, koje je oduševljavao atraktivnim dizajnom, motornim performansama i terenskim sposobnostima. Bitno je da auto pruža široku ponudu opreme i tehnologija namijenjenih smanjenju mogućnosti sudara kao i da u slučaju neizbježnog sudara štiti sve putnike u njemu.”

Aktivna i pasivna sigurnost s high-tech asistencijskim sustavima

Novi Sorento nudi Kijine najnaprednije asistencijske sustave ovisno od razine opreme moguće je naručiti sistem za sprječavanje naleta s prepoznavanjem pješaka, biciklista i vozila, novu funkciju Junction Turning, koja prepoznaje dolazeća vozila tijekom zavijanja na raskrsnici, automatsko zasjenjivanje farova, siustav za upozoravanje vozača na dekoncentraciju s novom funkcijom upozoravanja na polaženje vozila ispred, sistem za održavanje vozila na voznoj traci i upozoravanje na vozila u mrtvom uglu. Kao dodatna oprema tu su još i ostale tehnologije, kao npr. pomoć kod vožnje na autocesti (HDA – Highway Driving Assist) s radarskim tempomatom kojem pomažu navigacijski podaci, pametno upozoravanje na ograničenja brzine, siguran izlazak iz vozila (Safe Exit Assist), sprječavanje sudara tijekom vožnje unazad i pregled vozila iz ptičje perspektive. Na raspolaganju je i najnovije pomagalo – daljinsko parkiranje vozila.

Novi Sorento može biti opremljen i sa asistencijskom tehnologijom – sistemom za održavanje vozila na voznoj traci (Lane Following Assist), koji djeluje pri brzini vozila između 0 i 180 km/h. LFA praćenjem vozila sprijeda i praćenjem cestovnih podnih oznaka pomaže vozačima Sorenta da ostanu na voznoj traci. U kombinaciji s radarskim tempomatom sa sistemom stani/kreni od pomoći je vozačima kod usporavanja, kočenja i okretanja upravljača s obzirom na vozila ispred, kao i upotrebom radarskih senzora, a sve s ciljem da Sorento održava siguran razmak.

Kia će kod novog Sorenta predstaviti tehnologiju prikaza vozačevog mrtvog kuta na zaslonu (Blind-Spot View Monitor), koja je vozačev ‘drugi par očiju’ namijenjen poboljšanju sigurnosti svih sudionika u saobraćaju anuliranjem vozačevog mrtvog ugla na njegovoj lijevoj i desnoj strani. Video visoke rezolucije prikazuje se na lijevoj ili desnoj strani instrument table TFT-LCD, kada vozač aktivira pokazivač smjera, dok se u njegovom mrtvom uglu nalazi vozilo. Kijin prvi višestupanjski kočioni sistem (MCB) namijenjen sprječavanju ili smanjenju težine povreda kod sekundarnih sudara također je dio standardne opreme. Sistem se aktivira nakon aktiviranja sigurnosnih zračnih jastuka što implicira teži sudar i zahtijeva posredovanje. Nakon aktiviranja sistem mjeri brzinu vozila i promjenu smjera te odgovarajućim intenzitetom kočenja kontrolirano zaustavlja vozilo.

Sorento kod nas na proljeće

Novi Kia Sorento već je u prodaji u nekim europskim zemljama, a kod nas ga očekujemo na proljeće. Sve varijante Sorenta dolaze s fabričkom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja prijeđenih kilometara).

Kopirati
Drag cursor here to close