novi uspjeh

Kia s rekordnih 166.266 prodanih vozila

AutoMoto / Flash | 26. 05. 2017. u 07:45 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ia Motors je po podatcima europske asocijacije proizvođača automobila ACEA u prva četiri mjeseca ove godine postigla novi prodajni rekord na europskom tržištu (EU28 + EFTA države).

Kia u Europi prvi put s tržišnim udjelom od 3 posto.

Rekordnih 166.266 prvi put registriranih vozila Kia od 1. siječnja do 30. travnja predstavlja rast od 11,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, što značajno premašuje rast europskog tržišta, koji je bio u tom periodu 4,5 posto. Kia je po prvi put dostigla tržišni udio u Europi od 3,0 posto (2,8 % u istom periodu prošle godine). Najstariji korejski proizvođač automobila je u travnju s prodanih 41.279 vozila čak dostigao tržišni udio od 3,4 posto.

Ožujak je predstavljao novu prekretnicu u povijesti Kije u Europi, jer je prvi put u jednom mjesecu prodano više od 55.000 novih vozila Kia.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Dolazak novih vozila je dao novi entuzijazam našoj ovogodišnjoj prodaji. Pogotovo je pritom značajno proširenje naše ponude ekološki prihvatljivijih vozila, koje nam omogućava da zadovoljimo rastuću potražnju za naprednim tehnologijama pogona širom Europe.”

Cole je još dodao: “Važan je i dolazak novog Rija, čija prodaja je upravo počela. Do kraja godine će Kia predstaviti i različite varijante ekološki prihvatljivijih vozila i pogona, novog Picanta i prestižni model Stinger, koji donosi autentični duh gran turismo vozila.”

Dva ključna područja koja su kumovala rastu Kijine prodaje su lansiranje novih modela i velik izbor novih hibridnih i električnih vozila.

Novi Rio, koji je u Europu stigao početkom ove godine (u BiH ga očekujemo krajem ljeta), odmah je postao hit među europskim kupcima. Prodaja Rija je u odnosu na isti period prošle godine povećana za 22 % (28.025 vozila u periodu siječanj-travanj 2017., u odnosu na 22.964 vozila u 2016.).

Gradski mališan Kia Picanto također je bio uspješan, a u Europi je ove godine već našao 22.443 kupca (+23 %). Podaci za Picanto se odnose na odlazeći i novi model. Potonji je u prodaji tek od ožujka (prodaja u našoj zemlji još nije počela).

Vozila s alternativnim pogonom su najveće pojedinačno područje rasta Kijine prodaje u travnju. Prodaja hibridnih i električnih vozila Kia je u prva četiri mjeseca 2017. u odnosu na 2016. povećana više od devet puta. Najveći doprinos eksploziji prodaje dali su novi hibridni crossover Niro (10.339 vozila), Optima Plug-in Hybrid (307 vozil) i električni Soul EV (1.487 vozila). Potpuno novi model Niro, koji nije imao prethodnika, čak je postao 5. najprodavaniji model Kije – iza Picanta, Rija, Sportaga i porodice cee’d.

Modeli Niro i Optima do kraja godine će obogatiti svoju ponudu. Tako u drugoj polovini godine dolazi priključni hibrid Niro Plug-in Hybrid, dok će se limuzinskoj Optimi Plug-in Hybrid pridružiti karavanska varijanta Optima Sportswagon Plug-In Hybrid. Ovi noviteti Kiji garantuju da će do kraja 2020. ostvariti svoj cilj – poboljšati učinkovitost cjelokupne game modela za 25 % u odnosu na 2014., kada su se latili proizvodnje ekološki prihvatljivijih vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close