ISTRAŽIVANJE

Kia još odlučnije na europsko tržište električnih vozila

Ekipa World Shoppera, koju čine istraživači iz automobilske industrije, 13. veljače je ispred Kijinog europskog sjedišta u Frankfurtu krenula na put s potpuno električnim crossoverom e-Niro.
AutoMoto / Flash | 15. 02. 2019. u 14:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kia Motors Europe počinje s ‘Električnom misijom’ na najnaprednijim tržištima za električne automobile – na sjeveru Europe, a njen partner pri tom projektu je preduzeće World Shopper, koje se bavi istraživanjem automobilske djelatnosti.

‘Električna misija’ s Kia e-Nirom će posjetiti mjesta i ljude, koje spaja struja

Ekipa World Shoppera, koju čine istraživači iz automobilske industrije, 13. veljače je ispred Kijinog europskog sjedišta u Frankfurtu krenula na put s potpuno električnim crossoverom e-Niro. Projektna ekipa će u narednih deset dana posjetiti mjesta na sjeveru Europe, što će im pomoći kod kreiranja budućnosti električne mobilnosti. Na toj misiji s e-Nirom će kroz Njemačku, Nizozemsku, Dansku, Švedsku i Norvešku preći više od 4.000 kilometara.

Razgovori s vlastima, poslovnim ljudima i korisnicima električnih i plug-in hibrida

Analitičari World Shoppera će se susresti s glavnim akterima elektrifikacije u svakoj od tih zemalja i pomoću intervjua s regionalnim vlastima, savjetnicima i poslovnim ljudima iz prve ruke dobiti uvid u trendove električne mobilnosti u Europi. Istraživači će se susresti i s korisnicima, koji će podijeliti svoja iskustva o punjenju vozila i raspoloživoj infrastrukturi, a i pregledati šta mogu uraditi kako bi električna i hibridna vozila postala ‘nova uobičajena’ vozila.

Kia i World Shopper će na salonu u Ženevi objaviti izvještaj o uvidu u budućnost električne mobilnosti

Kvalitativni rezultati projekta Električna misija biće predstavljeni na Kijinim društvenim kanalima i objavljeni u novom izvještaju, kojeg će predstaviti na ožujskom salonu automobila u Ženevi. Izvještaj će čitateljima omogućiti pristup podacima na zabavan način, a Kiji omogućiti da svojim kupcima širom Europe i dalje pruža najprimjerenija električna vozila i s tim povezane usluge.

Ricardo Oliveira, osnivač World Shoppera, rekao je o tome: “Pošto se ekosistem, koji podržava priključna vozila, širi, sve više vlasnika vozila razmišlja o alternativnim pogonima, ali uprkos tome je još uvijek dosta prepreka, koje otežavaju masovni prelazak na električna vozila. Ovaj projekt će nam omogućiti da se naučimo kako se neke zemlje i regije hvataju u koštac s tim preprekama i saznamo šta trebamo uraditi da više vozača uvjerimo u prednosti priključnih vozila. Kia e-Niro će biti odličan suputnik na našem putovanju, jer razbija mitove i brige u vezi s električnim vozilima, koje brinu brojne vozače.”

Artur Martins, podpredsjednik marketinga i planiranja proizvoda u Kia Motors Europe, rekao je: “Kia e-Niro je više od bilo kojeg drugog električnog auta, predstavljenog na tržištu, uklonio prepreke, koje imaju vozači kod shvatanja električne mobilnosti. S dugim dometom, nultim emisijama ispusta i elegantnim dizajnom praktičnog crossovera želimo reći vozačima da prestanu razmišljati o električnim vozilima nego da ih počnu voziti. Kijino partnerstvo s World Shopperom će nam pomoći u našim nastojanjima da ohrabrimo vozače da ‘krenu na struju’. Rezultate tog istraživanja ćemo iskoristiti i kako bi prilagodili naša vozila i usluge potrebama korisnika koje se stalno mijenjaju. Nadamo se da će zaključci projekta Električna misija svojim korisnim uvidom pomoći regionalnim vladama i poslovnim ljudima da potaknu masovniju upotrebu električnih vozila.”

e-Niro u prodaji u Europi; nulte emisije i čak 455 km dometa s jednim punjenjem

Kijin prvi potpuno električni crossover e-Niro nudi domet do 455 kilometara s jednim punjenjem (odn. do 615 kilometara u gradu). Novi Kia e-Niro, koji se već prodaje u nekim europskim zemljama, nudi veći domet od mnogih benzinskih vozila i većine električnih vozila (čak i više od mnogo skupljih električnih vozila), uz nulte emisije ispušnih plinova. Njegova jedinstvena kombinacija stila i praktičnosti dolazi zajedno s Kijinom nenadmašivom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja obuhvata i baterije i elektromotor.

Kia e-Niro je na raspolaganju s litijum-ionskom polimernom baterijom kapaciteta od 64 kWh ili s baterijom kapaciteta 39,2 kWh, koja nudi domet do 289 km. Za punjenje baterije snažnije izvedbe e-Nira (64 kWh) na brzim punionicama snage 100 kW sa 20 % na 80 % baterije potrebne su samo 42 minute.

Novi e-Niro praviće društvo postojećim izvedbama klasičnog hibridnog i plug-in hibridnog Nira, koji su od lansiranja 2016. godine širom svijeta prodati u više od 250.000 primjeraka – od toga u Europi više od 90.000.

S obzirom da su u mnogim zemljama EU i EFTA kupcima električnih i plug-in vozila na raspolaganju brojne povlastice (oslobođeni dodatnih trošarina, besplatan parking na posebnim parkinzima, dozvola za vožnju na prmetnim trakama namijenjenim javnom prevozu i sl.) i subvencije (npr. u Sloveniji subvencija za el. vozila iznosi 7.500 eura, a za plug-in hibride 4.500 eura, u Hrvatskoj za el. vozila čak 80.000 kuna/ 21.146 KM odnosno 40.000 kuna / 10.573 KM za plug-in vozila), koje bitno utiču na omasovljavanje ovakvih vozila, nadati se da će i kod nas kupcima novih vozila biti na raspolaganju neke od gore navedenih povoljnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close