Geneva Motor Show

Kia će u Ženevi predstaviti novi Sorento

Kia Motors Corporation objavila je više informacija o novostima koje se tiču plaftorme i motora nove generacije Sorenta, a čiju premijeru će upriličiti na Geneva Motor Showu početkom ožujka.
AutoMoto / Flash | 24. 02. 2020. u 18:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Sorento je Kijin prvi SUV na novoj platformi. S kompaktnim prostorom za motor, kraćim prevjesima i dužim međuosnim razmakom, platforma omogućava potpuno novi dizajn i držanje na cesti, dok nudi udobniju vožnju.

Sorento nove generacije je u odnosu na prethodnika duži za 10 mm, dok međuosni razmak s dodatnih 35 mm sada iznosi 2.815 mm.

Kabina nudi više prostora od većine konkurenata, a inteligentna konstrukcija Sorentu jamči najveću zapreminu prtljažnika u razredu velikih sportskih terenaca.

Nova platforma namijenjena je novom “Smartstream” turbo hibridnom pogonu. Ovo će ujedno biti i Sorentov prvi elektrificirani pogon, a donosi 1.6 T-GDi turbo benzinski motor, elektro motor snage 44,2 kW i litij-ionski polimerni baterijski sklop kapaciteta 1,49 kWh, javlja Autonet..

Benzinski i elektro motor zajedno pružaju 230 KS i 350 Nm okretnog momenta. Uz to dolaze i niske emisije novog elektrificiranog pogona. Inteligentna konstrukcija nove platforme omogućava postavljanje baterijskog sklopa ispod vozila bez zadiranja u kabinu ili prtljažni prostor.

Sorentov novi četverocilindrični 2.2 “Smartstream” dizelski motor, koji će biti u ponudi u Europi i Južnoj Koreji, proizvodi 202 KS, a njegov okretni moment iznosi 440 Nm. Motor prenosi snagu preko Kijinog novog 8-stupanjskog mjenjača s dvostrukim (mokrim) kvačilom (8DCT), koji je nastao s ciljem pružanja uglađenog prijenosa karakterističnog za uobičajene automatske mjenjače, dok je ujedno unaprijeđen u odnosu na mjenjač sa suhim dvostrukim kvačilom.

Uskoro, kažu iz Kije, možemo očekivati još neke nove pogone, između ostalog i plug-in hibridnu izvedbu.

Pored nove platforme i pogona, novi Sorento dobio je brojna visokotehnološka pomagala s područja sigurnosti i udobnosti zbog kojih se razlikuje od ostalih sportskih terenaca. To su npr. Kijin prvi višestupanjski kočioni sustav koji smanjuje posljedice sekundarnih sudara.

Sustav automatski koči u slučaju aktiviranja zračnih jastuka nakon početnog sudara čime štiti putnike od sekundarnih frontalnih ili bočnih sudara. Višestupanjski kočioni sustav će zbog pružanja veće sigurnosti nuditi 8 zračnih jastuka, između ostalog središnji jastuk između prednjih sjedala te jastuk za koljena za vozača i suvozača.

Kia će novog Sorenta predstaviti svjetskoj javnosti 3. ožujka na salonu automobila u Ženevi, a kod nas i širom Europe očekujemo ga krajem ljeta.

Kopirati
Drag cursor here to close