Zbog malverzacija

Kamere snimaju sve tehničke preglede

Na stanicama tehničkih pregleda postoje dvije kamere, od kojih jedna bilježi kompletan proces, a druga vrši očitavanje registarskih tablica.
AutoMoto / Flash | 14. 01. 2021. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mogućnost fiktivnih tehničkih pregleda potpuno je spriječena od početka ove godine zahvaljujući kamerama na stanicama za te preglede koje prate cjelokupan proces.

Radovan Majkić, predsjednik Asocijacije stanica tehničkog pregleda RS, ističe da su kriteriji pri pregledima isti, ali su od 1. siječnja uvedene kamere.

"Na stanicama tehničkih pregleda postoje dvije kamere, od kojih jedna bilježi kompletan proces, a druga vrši očitavanje registarskih tablica", naveo je Majkić.

On za Nezavisne novine ističe da je na ovaj način spriječena bilo kakva mogućnost zloupotrebe.

"Sve i jedno vozilo mora doći na tehnički pregled", naveo je Majkić te potvrdio da je na taj način odzvonilo fiktivnim tehničkim pregledima.

On je naglasio da je to izuzetno značajno s aspekta sigurnosti.

"Sada se svi moraju pridržavati pravila, odnosno vršiti kontrole vozila po proceduri koja je predviđena", naglasio je Majkić u izjavi za "Nezavisne novine".

Stručnjaci za sigurnost prometa pozdravljaju ovu novu praksu te kažu da je u pitanju mjera koja će imati pozitivan utjecaj.

"Sa povećanjem vjerodostojnosti tehničkih pregleda smanjuje se rizik od nastanka prometne nesreće kao posljedica tehničke neispravnosti vozila", rekao je za "Nezavisne novine" Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za sigurnost prometa Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ne postoje točni podaci o tome koliko je slučajeva gdje je tehnička neispravnost vozila bila uzrok prometne nesreće, ali kaže da taj postotak nije zanemariv.

"Čuo sam od prometnih inspektora da su se obradovali novom načinu kontrole, jer oni sad ne moraju ići na svaku stanicu tehničkog pregleda - dovoljno je ući u sustav i propratiti taj pregled. Dakle, olakšano je kontrolnim organima", istakao je Radović.

Republički prometni inspektori su u prošloj godini u Srpskoj privremeno zabranili rad za 15 stanica tehničkog pregleda, jer su obavljale fiktivne tehničke preglede, odnosno, primjera radi, radile su ih bez prisustva i testiranja vozila.

Katanac na vrata ovih stanica postavljan je i, recimo, zato što su neispravna vozila deklarirana kao ispravna te zbog toga što samoj kontroli nisu nazočile stručne osobe.

Kako je za "Nezavisne novine" ranije potvrđeno iz Inspektorata Srpske, s obzirom na stalno povećanje broja sudionika u prometu, poseban naglasak u radu Republičke prometne inspekcije usmjeren je na kontrolu rada stanica za tehnički pregled vozila.

"Tehnički pregled motornih vozila ima prioritetno preventivnu ulogu na planusigurnosti prometa. Na tehničkom pregledu provjeravaju se brojni parametri, kao što su opće stanje i izgled vozila, postojanje i ispravnost uređaja i sklopova koji su od značaja za sigurnu vožnju, kao i da li vozilo ispunjava sve ostale propisane uvjete", kažu iz Inspektorata Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close