Flota

Kako su se talibani dočepali Toyota?

Kako su se talibani dočepali Toyota kad u Afganistanu nema nijednog predstavništva i trgovine?
AutoMoto / Flash | 28. 08. 2021. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Toyoti nisu sretni kada na snimci vide pripadnike nedemokratskih pokreta kako voze njihove automobile, piše Revija Hrvatskog autokluba.

S jedne strane to govori o izdržljivosti pick-upovami terenaca te marke, a s druge uz to uvijek ide i negativna promocija.

Pobjednički ulazak talibana u afganistanski glavni grad Kabul opet je prošao s galerijom raznih Toyota, pick-upova poput Hiluxa, ili terenaca, Land Cruisera…

Kako su se talibani dočepali Toyota kad u Afganistanu nema nijednog predstavništva i trgovine, a japanska marka sigurno ne prodaje vozila u nepristupačnim planinskim vrletima gdje su se gerilci utaborili?

Ovo je jedan zanimljiv primjer iz povijesti. Kada su talibani zauzeli Kabul 1996. godine, paradirali su s Toyotinim pick-upovima, koji su krijumčareni preko Pakistana.

Video: Officials: How Did ISIS Get So Many Toyotas?

New York Times je opisao tu prevaru vrijednu milijardu dolara koja je uključivala korumpirane uvoznike u Pakistanu. Oni su u tisućama primjeraka naručivali pick-upove iz Dubaija i Kuvajta, a tijekom tranzita kroz Afganistan ih izgubili jer su pali s kamiona prijevoznika.

Naravno, to je bio izgovor, ali vozila su isporučena talibanima. Bio je to unosan posao koji je Talibanima omogućio kupnju vrlo jeftinih, kvalitetnih kamiona, pa nije ni čudo što ih nikada nisu prestali voziti.

Zbog ovakvih događaja Toyota od vlasnika novog Land Cruisera traži da svoje vozilo ne prodaju i ne izvoze godinu dana nakon kupnje.

Kopirati
Drag cursor here to close