Prometovanje

Znate li voziti u kružnom toku?

Kako pravilno prometovati u kružnom toku
AutoMoto / Flash | 03. 02. 2024. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar ima sve više kružnih tokova, privremenih i trajnih. Kružni tokovi trebali bi doprinijeti protočnosti prometa  i sigurnosti svih sudionika u prometu, no puno je onih koji se ne znaju pravilno ponašati pri ulasku i izlasku iz kružnog toka.

Priznajte, koliko puta vam se u posljednje vrijeme dogodilo da vam je netko oduzeo prednost u kružnom toku?

S obzirom da puno vozača ulazi u kružni tok s rizikom da se ne dogodi prometna nesreća, s portala MUP.hr prenosimo nekoliko savjeta. 

 VOZAČ VOZILA KOJI ULAZI U KRUŽNI TOK ?

  • vozač koji se približava obilježenom pješačkom prijelazu, a kod nas prije gotovo svih kružnih tokova takvi prijelazi postoje, dužan se kretati sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake koji su već stupili ili stupaju na pješačke prijelaze,
  • vozač koji namjerava  na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, skretati lijevo ili desno i sl ) ne smije započeti tu radnju ukoliko time dovodi u opasnost sebe ili drugog sudionika.
  • prije započinjanja ovih radnji vozač mora se uvjeriti  da to može učiniti bez opasnosti po sebe ili druge sudionike u prometu, vodeći računa o položaju svoga vozila i brzini kretanja.

1- u pogledu pješaka,  - vozač je dužan pješačkom prijelazu približavati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno da se može sigurno zaustaviti da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz, te kod djece, starijih i iznemoglih osoba kada tek stupaju na pješački prijelaz

2.- u pogledu prednosti vozilima – s obzirom da na ulazu u kružni tok postoji postavljen prometni znak „raskrižje s prednošću prolaska“, vozila koja se kreću kružnim tokom prometa, jasno je da treba propustiti, jer imaju prednost 

 VOZAČ VOZILA KOJI SE KREĆE U  KRUŽNOM TOKU I IZLAZI ?

  • vozač koji se kreće kružnim tokom ima prednost prolaska u odnosu na sva vozila koja se nalaze na priključnim cestama i ulicama
  • prilikom isključivanja vozača iz kružnog toka, prije te radnje mora pravovremeno uključiti desni pokazivač smjera, te nakon izvršene radnje isključiti ga.
  • vozač koji se isključuje iz kružnog toka također je dužan se kretati sigurnosnom brzinom i na način da prilikom isključenja s vozilom propusti pješake koji prilaze ili se nalaze na pješačkom prijelazu, na način da ne ugrožava pješake koji su već stupili ili stupaju na pješačke prijelaze.

 KADA DAJEMO POKAZIVAČ SMJERA ZA IZLAZAK ?

  • prilikom ulaska u kružni tok ne dajemo pokazivač smjera,
  •  prije izlaska iz kružnog toka dajemo desni pokazivač smjera, na taj način obavještavamo vozila da izlazimo iz kružnog toka i olakšavamo drugim vozačima njihov ulazak.
  • ukoliko vozač ne obavijesti druge sudionike o svojoj namjeri čini prekršaj 

 

Kopirati
Drag cursor here to close