Sada imamo odgovor

Jeste li se ikada zapitali kako Google izračunava rute i vrijeme putovanja u kartama?

Na temelju analize podataka iz prometa skupljenih tijekom više godina te uz pomoć strojnog učenja, Google uspijeva s velikom preciznošću predvidjeti trajanje putovanja i najbolje rute.
AutoMoto / Flash | 06. 09. 2020. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Googleove karte i navigacija za mnoge su postale neizbježan suputnik na putovanjima, bilo da je riječ o vožnji kroz nepoznata mjesta i gradove ili vožnji svakodnevnim rutama jer ih Google obavještava o gužvama, nesrećama itd. Dok je korištenje karata iznimno jednostavno, izračun ruta kretanja, procjena vremena putovanja i predviđanje prometa zahvaljujući kojima vozači mogu odabrati najbržu rutu iznimno je kompleksan posao.

Za sve one koji žele znati kako Google uspijeva s iznimno velikom točnošću (za više od čak 97 posto putovanja) izračunati najbolje rute, upozoriti gdje će biti prometne gužve te predvidjeti vrijeme putovanja, kompanija je na svom službenom blogu objavila zanimljiv članak u kojem su otkriveni neki dosad nepoznati detalji. Prilikom svih navedenih izračuna Google u svojim kartama koristi strojno učenje i podatke koje su o prometu skupili tijekom godina.

Ti se podaci analiziraju i pokazuju kakvo je prosječno stanje na cestama u određeno doba dana. Kako se promet izračunava objasnili su na primjeru kretanja autocestom 298 u Kaliforniji. Na njoj se vozila tijekom jutra između 6 i 7 najčešće kreću brzinom od oko 65 milja po satu, no tijekom popodneva brzina kretanja na toj autocesti, zbog velikih gužvi, iznosi samo 15-20 milja po satu, prenosi Zimo.co. Te podatke koji su, dakle, bazirani na dugogodišnjoj analizi kretanja na prometnicama, Google kombinira sa situacijom u stvarnom vremenu koristeći metodu strojnog učenja za predviđanje trajanja putovanja.

Kompanija je nedavno počela surađivati i s (Alphabetovom) AI kompanijom DeepMind s ciljem dodatnog poboljšanja predviđanja vremena putovanja, što će im sada naročio pomoći jer su se predviđanja promijenila s pandemijom. Umjesto povijesnih podataka koji su se, dakle, pokazali iznimno točnima, sada se koriste podaci iz posljednja dva do četiri tjedna. Naime, kako mnogi rade od kuće, na cestama je manje automobila pa su se “dramatično promijenili prometni obrasci” koji su godinama vrijedili.

Kopirati
Drag cursor here to close