Dječje autosjedalice

Jeste li dio loše statistike?

Kampanja BIHAMK-a - Autosjedalice za sigurnost djece tijekom vožnje
AutoMoto / Flash | 22. 04. 2019. u 14:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) najavio je za utorak prometno-preventivnu kampanju 'Sigurno vezani u vozilu', koja se odnosi na korištenje dječjih auto sjedalica. Planirano je da kroz simulaciju prometnih nesreća, korištenjem Simulatora sudara, ukažu na značaj korištenja sustava dječje zaštite.

''Planirana je i podjela informativno-edukativnih letaka, naljepnica i majica. U okviru digitalne kampanje, na web stranici BIHAMK-a, Facebooku, YouTube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama, bit će prikazani video spotovi koji govore o riziku nekorištenja sistema dječje zaštite u vozilu. Pripadnici MUP-a upozoravat će vozače-roditelje na zakonsku obvezu vezivanja pojaseva i korištenja dječjih autosjedalica'', navode iz BIHAMK-a.

Video: Test autosjedalica - Jesen 2018

Upozoravaju da bi značajan broj djece (80 posto stradalih) mogao biti spašen kad bi koristili jedini sustav zaštite djece u vozilu-sigurnosne autosjedalice.

''Nažalost, BIHAMK je utvrdio da je tijekom vožnje po gradu samo 27,7 posto djece bilo ispravno vezano u dječjem sjedištu. Približno poražavajući postotak je i kod upotrebe sigurnosnih autosjedalica u izvangradskoj vožnji, gdje su brzine kretanja vozila veće i mogućnost preživljavanja u slučaju prometne nesreće znatno manja.

Prometne nesreće na bh. cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života, oko 11.000 osoba bude lakše ili teže ozlijeđeno. Nažalost, dio tih statističkih brojki su i djeca. Tako je, tijekom 2016. godine u našoj državi smrtno stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpjelo teške tjelesne ozljede.

Video: Test autosjedalica 

Kampanja 'Sigurno vezani u vozilu' bit će realizirana 23. travnjaa ispred zgrade Mašinskog fakulteta u Sarajevu od 13. do 15 sati. BIHAMK tu kampanju realizira u suradnji s JP Ceste FBiH i pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA). Provodi se u okviru UN Dekade, akcije za cestovnu sigurnost i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.

Kopirati
Drag cursor here to close