Raritet

Jedan od najrjeđih automobila na svijetu

Cijena ovog rariteta nije točno određena, ali se pretpostavlja kako se piše s najmanje sedam znamenki.
AutoMoto / Flash | 23. 12. 2020. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Običnim smrtnicima ime automobila McLaren M12GT ne znači ništa posebno za razliku od imena automobila McLaren F1 ili McLaren P1 koji su jako ‘mladi’.

Ako niste znali, uz ispriku onima koji to znaju, McLaren F1 je bio prvi službeni cestovni super automobil proizvođača McLaren koji je debitirao 1992. godine. Ovdje je u svakom slučaju naglasak na ‘službeni’, pišu Automobili.hr.

U njegovu su izradu i postavljanje na kotače sudjelovale veličine kao Gordon Muray, Ron Dennis i Peter Stevens. McLaren F1 je 31. ožujka 1998.ponio titulu najbržeg serijskog automobila na svijetu i to brzinom 372 km/h s ugrađenim limitatorom brzine, a bez limitatora brzina je bila 390,7 km/h.

No, vratimo se automobilu McLaren M12GT. U kasnim 1960-im, osnivač tvrtke Bruce McLaren je bio nadahnut da napravi cestovni automobil koji svijet do tog trenutka nije vidio. To je značilo zatvoreni kokpit uz podvozje  Can Am trkaćih automobila, te bi kao takav donio McLarenu titulu najbržeg  automobila na svijetu. Rezultat toga je automobil  McLaren M6GT, a proizvedena su tri prototipna primjerka. Koji su s mjesta do 160 km/h ubrzavali za 8 sekundi. Jedan od prototipa je Bruce McLaren vozio svakodnevno, ali priča nije završila s tim modelom.


Napravljen je automobil McLaren M12GT i tako postao ‘neslužbeni’ cestovni automobil ove marke, a samim time i jedan od najrjeđih automobila na svijetu, tek ih je nekoliko preživjelo sve ove godine. Kao što i samo ime kupe automobila M12GT govori, ovaj model je evoluirao iz trkaćeg modela M12 s otvorenim kokpitom koji su razvijeni 1969. godine.za natjecanje u utrkama Can Am serije, a koji je nastao iz trkaćih modela M6 i M8.

Otvorenu karoseriju pogonio je big-block motor iz Chevroleta V8. Svi ti modeli nisu ostali bez krova zauvijek, pišu Automobili.hr. Od nekoliko trkaćih modela M12 neslužbeno su napravljeni kupei, a prvi primjerak je kupio Carroll Shelby. Na fotografijama je jedan od preostali originalnih M12GT Coupea koji pokreće Chevroletov big-block V8 motor.

Kopirati
Drag cursor here to close