Izvori

Je li Tesla špijunirao u Kini?

Musk je pozvao na veće međusobno povjerenje između SAD i Kine tijekom video diskusije s jednim kineskim kvantnim fizičarom.
AutoMoto / Flash | 20. 03. 2021. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon vijesti da je kineska vojska zabranila da kompanija Tesla radi u njezinim objektima, prvi čovjek te kompanije Elon Musk izjavio je danas da će njegova kompanija biti zatvorena ako su se njegovi automobili koristili za špijuniranje, prenio je Tanjug.

''Postoji vrlo snažan podsticaj da budemo veoma pažljivi sa svim informacijama. Ako bi Tesla koristio automobile da špijunira u Kini ili bilo gdje drugdje, mi bismo bili zatvoreni'', rekao je Musk tijekom virtualne diskusije.

Dobro upućeni izvori su potvrdili Reutersu da je kineska vojska zabranila ulazak automobila Tesla u vojne komplekse, pozivajući se na zabrinutost zbog kamera instaliranih na vozilima.

Musk je pozvao na veće međusobno povjerenje između SAD i Kine tijekom video diskusije s jednim kineskim kvantnim fizičarom.

Njujorški dnevnik Wall Street Journal i agencija Bloomberg potvrdili su da Kina, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu sigurnost, zabranila pristup automobilima kompanije Tesla.

Ova ograničenja stižu nakon što su kineske vlasti provele sigurnosni pregled vozila i, kako navode američki mediji, utvrdile da Teslini senzori u automobilima mogu snimiti fotografije lokacija na kojima se vozila nalaze, prenio je ranije CNBC.

Wall Street Journal dodaje, pozivajući se na dobro obavještene izvore, da bi Tesla tako mogao doći do važnih informacija, kao što su, na primjer, podaci o tome kada i gdje se automobili koriste.

Također, Tesla bi mogao pratiti i veći broj osobnih podataka, poput listinga kontakata mobilnim telefonom ako je povezan s automobilom, navodi se u tekstu njujorškog lista i dodaje da Kinu zabrinjava da bi te informacije mogle biti prosljeđivane Sjedinjenim Državama.

Iz Tesle nisu odmah odgovorili, a dionice kompanije na burzi, pale u New Yorku za oko 1,1 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close