Nakon tri godine

Jaguar u gubitku zbog izazova

Najveća britanska automobilska tvrtka, koja je u vlasništvu indijskog Tata Motorsa, navela je kao razloge gubitka "veći broj izazova"…
AutoMoto / Flash | 01. 08. 2018. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jaguar Land Rover (JLR) zabilježio je u proteklom tromjesečju gubitak od 264 milijuna funti prije oporezivanja, što je prvi gubitak tog proizvođača automobila u posljednje tri godine, a posljedica je slabosti prodaje u Kini, piše Hina.

Najveća britanska automobilska tvrtka, koja je u vlasništvu indijskog Tata Motorsa, navela je kao razloge gubitka "veći broj izazova", uključujući "privremenu problematiku", odnosno promjene po pitanju kineskih uvoznih carina.

Kina, naime, planira smanjiti uvozne carine na automobile i dijelove za većinu vozila s 25 na 15 posto od 1. srpnja. Zbog toga su mnogi potrošači odgodili kupnju, poručili su iz JLR-a.

Smanjenje carina dio je kineskih napora kako bi se pokušalo smanjiti trgovinske tenzije sa SAD-om.

Ova tvrtka nije jedina automobilska kompanija na koju su utjecale promjene trgovinskih politika. Prije nekoliko dana tri američke automobilske tvrtke upozorile su da su im na poslovne rezultate utjecale promjene carina.

Ford i General Motors smanjili su prognoze prihoda za 2018. godinu, navodeći kao glavne faktore više cijene čelika i aluminija uzrokovane novim američkim carinama.

Fiat Chrysler, koji posjeduje Jeep i Maserati, također je smanjio prognoze prihoda kad je prodaja u Kini pala nakon što su kupci odgodili kupnju u iščekivanju nižih cijena carina.

No JLR je poručio kako će smanjenje kineskih uvoznih carina u idućem razdoblju potaknuti prodaju u Kini.

Kazali su i da su strah od britanskog izlaska iz EU-a i zazor od dizelskih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi također utjecali na prodaju.

U drugom tromjesečju, JLR je imao gubitak od 264 milijuna funti prije oporezivanja, u usporedbi s istim razdobljem lani kada su ostvarili dobit od 595 milijuna funti. Ukupna prodaja pala je za 6,7 posto na godišnjoj razini na 5,2 milijarde funti.

Kopirati
Drag cursor here to close