Volga

Izgledao je kao Audi, imao velik potencijal, ali propao je zajedno s SSSR-om

Bio je to jedinstveni automobil pri kraju sovjetske epohe. Napravljeno je samo 50 ovih vozila, nakon čega je projekt obustavljen kada se raspao SSSR.
AutoMoto / Flash | 17. 06. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

GAZ-3105 "Volga"

Automobil "Volga" s oznakom GAZ-3105 imao je veliki potencijal, ali je propao tijekom 1990-ih, zajedno s SSSR-om. Bio je to jedinstveni automobil pri kraju sovjetske epohe. Napravljeno je samo 50 ovih vozila, nakon čega je projekt obustavljen kada se raspao SSSR.

Prvobitno je vozilo bio previše perspektivno za sovjetsku automobilsku industriju koja je krajem 1980-ih i početkom 1990-ih pravila lošije modele od europskih i američkih proizvođača.

Tijekom 1980-ih Gorkovska tvornica automobila GAZ radila je na stvaranju potpuno novog modela. Zamišljeno je da novi model bude daleko bolji od svih ostalih sovjetskih automobila koji su se u to vrijeme pravili u SSSR-u. Rezultat tog rada bio je GAZ-3105. Ovaj je automobil sadržao sve novije tehnologije koje su u to vrijeme bile dostupne –MacPhersonovu opružnu nogu, servo upravljač, diskove na obje osovine, potpuno novi motor i sasvim drugačiju transmisiju.

Sklapanjem ovog modela učinjen je krupan tehnološki napredak u sovjetskoj automobilskoj industriji. S novim automobilom bi ona mogla praviti konkurenciju kapitalističkim proizvođačima.

Krajem 1980-ih već je bilo sklopljeno nekoliko oglednih primjeraka Volge GAZ-3105. Unutrašnjost vozila bila je neobična: prozori su bili veći nego inače, donji dio se otvarao, a gornji je ostajao na svom mjestu. To nije bilo praktično rješenje, ali se po njemu ovaj automobil upadljivo izdvajao među drugim modelima sovjetske proizvodnje.

Pored toga, automobil je jako nalikovao na Audi 100, koji je zaista i inspirirao sovjetske inženjere. Oni su se prilikom konstruiranja modela GAZ-3105 oslanjali na spomenuti njemački automobil, ali ga nisu u potpunosti kopirali. Pogotovo je bio originalan motor V8.

To je bio krupan tehnološki iskorak u odnosu na druge sovjetske automobile. GAZ-3105 opremljen je odličnim sjedištima i električnim ogledalima, prozorima i antenama. Čak su i zadnja sjedišta bila "moćna" i opremljena sustavom grijanja.

Očekivalo se da će novi automobil biti pušten u masovnu proizvodnju, ali je sve to palo u vodu s padom SSSR-a. Kada se Sovjetski Savez raspao, nova neovisna Rusija pokušala je obnoviti svoju upropaštenu ekonomiju, ali je država prestala financirati Gorkovsku tvornicu automobila. Inženjeri nisu mogli nastaviti s radom na ovom modelu bez odgovarajućih sredstava.

Prvi predsjednik Rusije Boris Jeljcin potpisao je 1994. godine ukaz po kojem Gorkovska tvornica automobila treba praviti najmanje 250 vozila godišnje. Međutim, država nije stavila tvornici na raspolaganje dovoljno sredstava za sklapanje tolikog broja automobila, tako da su oni napravljeni u lošim financijskim uvjetima. To se itekako odrazilo na njihovu kvalitetu, jer su inženjeri morali štedjeti svaku kopejku u procesu proizvodnje.

Odrazilo se to i na reputaciju ovog automobila. Vozila su sklapana od različitih dijelova. Na jednim je dijelovima pisalo "zdelano v SSSR", a drugi su napravljeni u Rusiji. Tapecirung je bio od jeftine plastike, ponekad različitih boja. Mnogi dijelovi poput ključa za kontakt ili poklopca rezervoara za gorivo pozajmljeni su od automobilske kompanije "Lada" i samo im je zamijenjena oznaka. Pored toga, inženjeri su koristili pojedine dijelove iz modela Audi 100.

Tako je GAZ-3105 postao simbol raskola dviju različitih epoha – poznog Sovjetskog Saveza s njegovim ambicioznim planovima i nefunkcionalnim političkim i ekonomskim sustavom s jedne strane, i Rusije s početka 1990-ih s druge, koja je ponovo morala pronalaziti sebe i otklanjati sistemske probleme naslijeđene od SSSR-a. Nažalost, GAZ-3105 "Volga" nije opstao u tim turbulencijama, piše russia beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close