(ne)sigurnost na cestama

Istraživanje pokazalo: Sa sustavima pomoći u automobilima vozači su sve lošiji?!

Važno je napomenuti da elementi aktivnosigurnosne opreme nisu namijenjeni zamjeni vozača
AutoMoto / Flash | 25. 11. 2020. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paradoks napredne tehnologije namijenjene sigurnosti mogao bi biti – manje sigurnosti na cestama?! Kako elektronička pomagala za vozača postaju sve naprednija, novo istraživanje Zavoda za osiguranje sigurnosti na cestama (IIHS) i MIT-ovog AgeLaba pokazuje da je vjerojatnije da će vozači imati problema s ometanjem jer misle nešto poput: ako će moj automobil sam upravljati i zaustaviti se, zašto bih se brinuo i pazio na cestu?

Tijekom mjesec dana, istraživački tim proučavao je vozačke navike 20 volontera u Massachusettsu dok su se pokušavali priviknuti na sustave vozačke asistencije, piše Revija HAK. Primijetili su kako su ispitanici često skidali obje ruke s volana ili skretali pažnju s vožnje na mobitel ili petljali po kabini vozila.

Podijelivši istraživačku skupinu na dva seta od po deset ljudi, polovica ih je vozila Land Rover Range Rover Sport s adaptivnim tempomatom (ACC), dok su ostali vozili Volvo S90 s ACC i Pilot asistencijom, sustavom koji vas zadržava u prometnoj traci.

Premda je na početku sve bilo u redu i vozači su bili pažljivi, nakon mjesec dana ispitanici su postali aljkavi i bilo je znatno vjerojatnije da će fokus preusmjeriti drugdje. Oni su svoj fokus prebacivali drugdje.

Važno je napomenuti da elementi aktivnosigurnosne opreme nisu namijenjeni zamjeni vozača, a javne ceste vrlo su nepredvidljivo mjesto, što znači da vozač mora biti u pripravnosti cijelo vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close