Mobileye

Intel počinje s testiranjem autonomnih automobila

AutoMoto / Flash | 14. 08. 2017. u 07:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog tjedna Intel je dovršio akviziciju kompanija Mobileye čije je preuzimanje najavio u ožujku ove godine za više od 15 milijardi dolara. Mobileye razvija tehnologiju za upravljanje autonomnim vozilima te su nakon ove akvizicije iz Intela objavili kako žele ubrzati inovacije u automobilskoj industriji i pozicionirati se kao vodeća kompanija u pružanju tehnoloških rješenja na tržištu autonomnih vozila.

Kao jedan od koraka prema ostvarenju tog cilja ova je kompanija prije nekoliko dana najavila razvoj flote od više od 100 autonomnih automobila koje će testirati u SAD-u, Europi i Izraelu, a prva vozila na cestama pojavit će se već krajem godine.

Automobili će imati razinu autonomije 4 (najveća moguća razina autonomije jest 5 i to su u potpunosti autonomni automobili) što znači da će računala moći upravljati vozilom u većini situacija, a sustav kojeg razvijaju Intel i Mobileye uključuje kamere, mikroprocesore, tehnologiju za mapiranje i softver koji prepoznaje kako reagirati na situacije u prometu, druga vozila i pješake, piše Zimo.co.

Intel već surađuje s BMW-om i Delphijem, dok se kamere Mobileyea koriste u nekim modelima Audijevih automobila – iz ove kompanije nisu odgovorili na upite novinara The Vergea oko partnera s kojima će razviti autonomna vozila, no na ovoj stranici podsjećaju na prijašnje izjave iz Intela prema kojima će prvih 40 vozila na kojima će testirati autonomnu tehnologiju biti BMW-ove "sedmice".

"Testiranje automobila u stvarnim uvjetima omogućuje nam pristup direktnim informacijama i ubrzat će isporuku tehnologija i rješenja za potpuno autonomne automobile", komentirao je za The Verge Amnon Shashua iz Mobileyea te je napomenuo kako im je iznimno bitno testirati automobile u različitim regijama svijeta jer ljudi u Americi i Europi imaju različite navike i stil vožnje, a njihov je cilj tehnologija koja će se moći koristiti u svim dijelovima svijeta.

Iako će proći još vremena dok automobili kojima će upravljati računala postanu svakodnevica, s obzirom na ulaganja velikih kompanija i ubrzani razvoj, čini se kako će se to dogoditi puno brže nego što se očekuje.

Kopirati
Drag cursor here to close