Model za 2020.

Hyundai predstavio hibridnu Sonatu sa solarnim panelima na krovu

Solarne fotonaponske ćelije ugrađene u krov ove limuzine trebale bi biti izložene suncu šest sati na dan da bi na godišnjoj razini automobil dobio dodatnih 1.300 kilometara autonomije.
AutoMoto / Flash | 08. 08. 2019. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hibridna Hyundai Sonata u svojem modelu za 2020. godinu donosi inovaciju za koju su mnoge kalkulacije pokazale kako je neisplativa – solarne ćelije integrirane u krov vozila koje bi trebale pripomoći u punjenu baterije.

Hyundaijev novi model primarno je pogonjen dizelskim motorom (2.0 GDi) od 152 KS, te elektromotorom od 51 KS. Baterije zaslužne za pokretanje elektromotora pune se kroz regenerativno kočenje kao i kod ostalih hibridnih vozila, no kod nove Sonate u tome će im pripomoći i fotonaponske ćelije, piše Bug.hr.

Ugradnja istih u krov automobila nije ni jednostavna niti jeftina, pa će ovaj "feature" na vozilima biti dostupan tek u sklopu dodatne opreme. Iz Hyundaija kažu kako je kod hibridnih vozila riječ o malenoj bateriji pa bi solarno punjenje moglo značajno utjecati na njezino punjenje, a s javnošću su podijelili i preliminarnu računicu: bude li krov solarne Sonate izložen suncu u prosjeku šest sati na dan, moći će napuniti negdje između 30 i 60% ukupnog kapaciteta baterije.

U globalu to bi značilo da će na godišnjoj razini nova Sonata iz solarne energije moći dobiti dodatnih 1.300 kilometara autonomije. Naravno, ušteda od otprilike dva rezervoara goriva na godišnjoj razini nije značajna, pogotovo ako uzmemo u obzir i činjenicu da fotonaponski paneli i pripadajući pretvarači energije daju automobilu i dodatnu masu, piše Bug.hr.

Iz Hyundaia još nisu objavili niti cijenu po kojoj će solarni krov biti dostupan na tržištu. Zbog svega toga nije jasno koliko bi ovakva oprema automobila, s navedenim karakteristikama, bila isplativa. Međutim, potencijalni kupci iz Hrvatske ne moraju oko toga uopće brinuti. Solarna Hyundai Sonata bit će lansirana samo na tržištima SAD-a i Južne Koreje.

Kopirati
Drag cursor here to close