Planovi

Hyundai planira preuzeti Fiat

Azijski mediji ističu da je Marchionne privukao pažnju Hyundaija koristeći zanimanje kineske kompanije Great Wall Motor.
AutoMoto / Flash | 01. 07. 2018. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnokorejski gigant Hyundai planira preuzeti Fiat Chrysler Automobiles (FCA) grupaciju tijekom leta, prenose azijski mediji.

Očekuje se da akcija FCA dožive nagli pad neposredno pred odlazak  Sergia Marchionnea s mjesta prvog čovjeka FCA, što će smanjiti ukupnu cijenu grupacije.

Ključno ime u cijelom poslu je navodno Paul Singer, direktor Elliot Managmenta, koji posjeduje akcije Hyundaija u vrijednosti od milijardu dolara.

On je nedavno imenovao direktora FCA za Europu, Bliski istok i Afriku Alfreda Altavija za člana upravnom odbora Telekom Italije, kompanije u kojoj također ima većinski dio akcija.

Azijski mediji ističu da je Marchionne  privukao pažnju Hyundaija koristeći zanimanje kineske kompanije Great Wall Motor.

Marchionne je prethodnih godina otvoreno pričao o želji FCA da se integrira s drugim velikim proizvođačem. Tijekom 2015. on je pokušavao da izbori dogovor sa General Motorsom, ali je američka kompanija odbila ponudu.

Također, usprkos zanimanju za Alfa Romeom, njemački Volkswagen je također odbio ideju ujedinjenja sa FCA.

Insajderi tvrde da bi bilo kakav sličan dogovor izazvao ogromne problema ovim kompanijama u Njemačkoj i Italiji, jer bi spajanje dovelo do zatvaranje brojnih tvornica, piše B92.

Osim toga, VW trenutno nije spreman za ogromne poslovne dogovore dok se oporavlja od posljedica " dieselgate" afere i ulaska u vode elektrifikacije automobile.

S druge strane, spajanje FCA i kineske kompanije bi sigurno blokirao predsjednik SAD Donald Tramp kroz Odbora za strane investicije.

Mnogo prihvatljivije im zvuči suradnja s Južnom Korejom s obzirom da dvije zemlje imaju i sporazum o slobodnoj trgovini.

Glasnogovornik Hyundaija Jim Treinor nije želio komentirati glasine, ali kao što ih nije potvrdio, nije ih ni demantirao.

Kopirati
Drag cursor here to close