Budućnost je tu

Hyundai i Kia dizajniraju automobile pomoću virtualne stvarnosti

Hyundaijev i Kijin novi VR sustav omogućava da istovremeno 20 pojedinaca sudjeluje u procesima razvoja dizajna
AutoMoto / Flash | 23. 12. 2019. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hyundai i Kia predstavili su novi sustav ocjenjivanja dizajna virtualne stvarnosti. Novi sustav, predstavljen u istraživačkom i razvojnom centru Namyangu u Južnoj Koreji, pokazuje pojačan fokus na unapređenju procesa razvoja vozila primjenom VR tehnologije.

Prikazano je kako će nove VR tehnologije u budućnosti koristiti oba proizvođača. Tehnologija koristi nekoliko razvojnih aplikacija, omogućujući timovima dizajnera i inženjera da provode ocjenu kvalitete vozila i procese provjere razvoja.

Manje vremena i troškova za razvoj

Ova tehnologija je dio ulaganja u iznosu od 12,8 milijuna američkih dolara u istraživački i razvojni centar. Kroz potpunu provedbu procesa virtualnog razvoja tijekom istraživanja i razvoja te pretproizvodne faze, Hyundai i Kia predviđaju skraćivanje vremena razvoja vozila od 20% i smanjenje godišnjih troškova razvoja za 15%, javlja Bug.

Pored smanjenja troškova razvoja, očekuje se da će ove nove virtualne tehnologije povećati profitabilnost i pokrenuti ciklus povećanja ulaganja u istraživanje i razvoj Hyundaija i Kije.

20 istodobnih korisnika

VR naočale omogućuju dizajnerima vozila i inženjerima marki da praktički virtualno uđu u razvojne simulacije, a 36 senzora za praćenje kretanja otkrivaju i prate lokacije i kretanje svih korisnika, omogućujući tako svakom da precizno sudjeluje u stvarnom vremenu. Novi VR sustav za procjenu dizajna trenutno može podržati do 20 istodobnih korisnika, omogućujući bolju međusobnu suradnju nego ikad prije.

Kao rezultat, novi vrhunski program omogućuje dizajnerima iz svake marke da učinkovitije pregledaju mnoštvo dizajnerskih koncepata ranije u razvojnom procesu i na načine koji su ranije bili fizički nemogući. Sustav simulira unutrašnje i vanjske elemente dizajna, osvjetljenje, boje i materijale, pa čak i virtualno okruženje.

Uz to, plan za uspostavljanje VR mogućnosti procjene dizajna na daljinu omogućit će virtualnu suradnju u stvarnom vremenu između dizajnerskih centara u Europi, Americi, Kini i Indiji, zajedno s poboljšanim procesom virtualnog razvoja, između ostalog, primjenom AR tehnologija.

Testiranje automobila u VR-u

Programi provjere kvalitete VR dizajna također pokazuju ogroman potencijal za razvoj sigurnosnih tehnologija, jer sudionici mogu praktički testirati vozila u različitim simuliranim okruženjima i situacijama. Između ostalih, ta okruženja uključuju autoceste, gradske prometnice, brda, tunele i uvjete slabog osvjetljenja. VR također omogućuje Hyundaijevim i Kijinim razvojnim timovima simulaciju rada pojedinih dijelova automobila, kao i ergonomiju i aerodinamiku vozila.

Hyundai i Kia također će uvesti procese virtualnog razvoja u planiranje i proizvodnju. U početku će se virtualni modeli formulirati korištenjem podataka iz sustava za istraživanje i razvoj. Provjera kvalitete korištenjem virtualnih modela i tehnika u ranim fazama dizajna na kraju će poboljšati kontrolu kvalitete vozila u stvarnom svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close