Automobil budućnosti

Honda e – standardne kamere umjesto retrovizora

Kućišta kamera su posebno oblikovana tako da voda i prljavština ne bi trebali padati na leću koja će biti presvučena i posebnim premazom koji će sprječavati zadržavanje vode.
AutoMoto / Flash | 30. 05. 2019. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Honda je početkom ovog mjeseca potvrdila da će njen električni novitet, koji će na europska tržišta početi pristizati tijekom sljedeće godine, nositi naziv Honda e. Sada je pak stigla potvrda kako će ovaj model biti standardno opremljen kamerama umjesto klasičnim retrovizorima.

Ovaj sustav se službeno naziva Side Camera Mirror System, a koristi bočno postavljene kamere s kojih se slika reproducira na 6-inčne ekrane unutar kabine. Ovi zasloni će imati automatski prilagodljivu svjetlinu te će se nalaziti na krajevima prednje armature.

U slučaju modela Honda e kamere su postavljene ispod prednjih bočnih prozora, a proizvođač tvrdi da će njihova upotreba povećati sigurnost i ekonomičnost vozila, javlja Bug.hr.

Naime, kamere su aerodinamičnije od klasičnih bočnih retrovizora, što će se pozitivno odraziti na ekonomičnost i autonomiju. Buka vjetra će također biti manja. Nadalje, kamere će biti uže od branika pa će stoga biti olakšan prolazak kroz uže prolaze, a vidljivost van vozila poboljšana.

Kućišta kamera su posebno oblikovana tako da voda i prljavština ne bi trebali padati na leću koja će biti presvučena i posebnim premazom koji će sprječavati zadržavanje vode.

Vozači će moći birati između normalnog i širokokutnog prikaza. Normalni prikaz smanjuje tzv. mrtvi-kut za oko 10%, a širokokutni prikaz za više od 50%. Ovaj sustav će surađivati sa stražnjom kamerom za vožnju unatrag pa će se na zaslonima projicirati putanja vozila kako bi vozači lakše i točnije manevrirali.

Proizvodnja ovog električnog automobila retro inspiriranog dizajna će započeti prije kraja ove godine, a prve isporuke se očekuju u prvoj polovici sljedeće godine. Na pojedinim europskim tržištima su već otvorene knjige narudžbi.

Kopirati
Drag cursor here to close