Hoće li se produžiti važenje registracije vozila u BiH?
Odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu odluke o produženju važenja registracije vozila u BiH

Hoće li se produžiti važenje registracije vozila u BiH?

AutoMoto / Flash | 01. 04. 2020. u 16:00 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pošto se zbog pandemije koronavirusa otežano provode pregledi koji prethode samom postupku registracije, a kako su i druge zemlje poduzele iste ili slične mjere, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je predložilo donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u Bosni i Hercegovini.

Odlukom bi se, za vozila koja su registrirana u Bosni i Hercegovini a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. 3. 2020. godine, produžilo važenje registracije do 30. 4. 2020. godine.

Razloga za ovakvu mjeru je mnogo. Jedan od osnovnih razloga je otežano obavljanje tehničkih pregleda, posebno pregleda koji prethode tehničkom pregledu i registraciji, kao što je pregled uređaja kod alternativnog pogona (pregled uređaja za vozila pogonjena plinom i slično).

Drugi razlog jeste fizički kontakt sa zaposlenima u postupku registracije, odnosno kontakt između samih osoba koja čekaju da se obavi registracija vozila. Također, jedan problem predstavlja i zakonska obaveza da se po isteku registracije, ukoliko ista nije produžena, tablice vrate nadležnom organu unutarnjih poslova, posebno kod registracije gospdoarskih vozila prijevozničkih kompanija koje su posebno pogođene trenutnom pandemijom.

Postoje i vozila koja su zbog pandemije ostala u inozemstvu, a u međuvremenu im je istekla registracija.

Kao primjer je poslužila odluka Vlade Republike Slovenije koja je sve registracije vozila koje su istekle u periodu od 13. 3. do 13. 4. produžila do 16. 5. 2020. godine, o čemu smo obaviješteni putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je glasio: ''Za sva vozila koja podliježu obavezi registracije radi sudjelovanja u prometu na cestama u Bosni i Hercegovini, a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. 3. 2020. godine, produžava se važenje registracije do 30. 4. 2020. godine. Ukoliko vlasnik ili vozač vozila čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. 3. 2020. godine koristi vozilo u prometu, dužan je imati važeću policu osiguranja za to vozilo kako bi se izbjegle negativne posljedice eventualnih prometnih nezgoda''.

Po prestanku važenja ove odluke sva vozila bi svakako prošla redovnu proceduru registracije, u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini.

Smatramo da bi se ovakvim prijedlogom omogućili zahtjevi da se, u slučaju potrebe, predmetna vozila koriste u Bosni i Hercegovini u skladu sa pozitivnim propisima te da će donošenjem ove odluke na minimum biti smanjen negativan utjecaj u oblasti registracije prouzročenim pandemijom, posebno sa aspekta službenika nadležnih organa koji obavljaju ovaj posao.

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj danas, 1. 4. 2020. godine, ovaj prijedlog nije dobio punu suglasnost te je izjašnjavanje odgođeno, prije svega, zbog toga što je iznesen zahtjev da se prijedlog Odluke dodatno usuglasi sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija zbog primjedbi koje su iznesene, a kako bi se postigla puna usuglašenost svih nadležnih organa.

Očekujemo da će se o ovoj odluci raspravljati na sljedećoj sjednici, nakon što Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dostavi svoje prijedloge, navode iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close