Vrijedan divljenja

Hercegovac Fiću pretvorio u kabriolet

Darko, po zanimanju automehaničar, starog i zapuštenog očevog Fiću, zahvaljujući ogromnom trudu, uspio je pretvoriti u kabriolet vrijedan svake pažnje.
AutoMoto / Flash | 12. 07. 2018. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni Fićo, najpopularniji automobil na prostorima bivše Jugoslavije u drugoj polovici prošlog stoljeća, zahvaljujući domišljatom 34-godišnjem Hercegovcu Darku Okuki iz Berkovića i njegovoj ogromnoj ljubavi, trudu i strpljenju, dobio je sasvim novi izgled. 

Darko, po zanimanju automehaničar, starog i zapuštenog očevog Fiću, zahvaljujući ogromnom trudu, uspio je pretvoriti u kabriolet vrijedan svake pažnje.

Velika oštećenja

''Na Fići sam vrijedno radio skoro osam mjeseci. Trebalo je uložiti dosta vremena, truda i živaca, ali i novca. Reparacija me je koštala skoro četiri tisuće maraka, ali nije mi žao'', govori Darko.

Ističe da je za automobil, prije nego što se prihvatio posla, mogao dobiti tek pedesetak maraka, koliko su mu nudili trgovci starim željezom, a sadašnja cijena premašuje onu za koju se može kupiti solidan automobil, star nekoliko godina, piše Dnevni avaz.

''Ovaj Fićo star je više od četiri desetljeća i oduvijek je bio u vlasništvu naše obitelji. Moj otac kupio ga je novog i u njemu je prešao stotine kilometara po makadamu. Zbog toga je, kad sam odlučio da ga repariram, bio u dosta lošem stanju. Krenuo sam od poda i limova, koji su bili najviše oštećeni. U njemu je motor od Yuge, snage od 950 kubika, sjedišta su iz Renaulta 5, farovi od Golfa 2, novi, s ksenon svjetlima i LED diodama, branici od Fiata Uno, unutra je obložen eko-kožom...'', pojašnjava Darko.

Nije bilo lako naći rezervne dijelove, jer se Fićo već dugo ne proizvodi. Poneki dio morao je i sam napraviti, ali kako kaže, trud se isplatio, jer sada ima jedinstven automobil, tehnički ispravan, atestiran u Čapljini.

Brojna pitanja

Gdje god se pojavi sa svojim Fićom, Darko izaziva pažnju i divljenje.

''Kad se negdje parkiram, moram prvo sačekati da se raziđu znatiželjnici, da odgovorim na brojna pitanja pa tek onda izađem iz automobila. Mnogi se žele i fotografirati uz Fiću, za uspomenu'', govori ovaj vrijedni mladi čovjek.

Darko se nada da će barem jedan od njegove dvojice sinova naslijediti ljubav i strast prema starim automobilima.

Više od 900.000 primjeraka

Prvi Fićo proizveden je 1955. godine, po licenci talijanskog Fiata, u “Zastavi” u Kragujevcu. U 30 godina, koliko je trajala proizvodnja, s linija je izašlo 923.478 ovih četverokotača, čiji se posljednji proizvedeni primjerak čuva u “Zastavinom” muzeju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close