HAK: Prometna ograničenja u Hrvatskoj i susjednim zemljama?! Novi naputak MUP-a za vozače kamiona koji u HR ulaze iz SLO
VAŽNO

HAK: Prometna ograničenja u Hrvatskoj i susjednim zemljama?! Novi naputak MUP-a za vozače kamiona koji u HR ulaze iz SLO

AutoMoto / Flash | 14. 03. 2020. u 12:48 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koronavirus velik je javnozdravstveni problem, a odrazio se i na promet. Hrvatski autoklub objavio je aktualne zabrane i ograničenja u Hrvatskoj i susjednim državama te će ih obnavljati s novim podacima koje će dobivati tijekom narednih sati i dana…

Prema naputku MUP-a sve vozače teretnih vozila koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz smjera Slovenije molimo da se upute na sljedeće granične prijelaze: Macelj, Bregana, Rupa, Pasjak i Plovanija gdje će biti veći broj sanitarnih inspektora kako bi se ubrzao prijelaz granice.

Italija je crvena zona

Italija je takozvana crvena zona i nakon svakog ulaska u tu zemlju promet će biti otežan, a povratak neizvjestan.

Također, na slovenskoj granici s Italijom u tijeku je kontrola svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući.

Svi vozači i putnici morat će pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana.

Osobama koje neće imati taj nalaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku neće biti dopušten ulazak u Sloveniju.

Slovenija zatvara prijelaze

Zatvoreni su svi manji granični prijelazi s Italijom. Otvoreni ostaju Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi Potok i Škofije.

Na Bregani dugi red kamiona

Slovenski mediji javljaju da na Bregani kamioni čekaju 15 sati na ulazak u Hrvatsku. Također, na granici sa Slovenijom duge su kolone i za putnička vozila te autobuse.

Crna Gora zatvara granične prijelaze prema Hrvatskoj i drugim susjedima

Zatvaranje graničnih prijelaza prema BiH: Šćepan polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča, granični prijelaz: Šuče – Vitina, na putnom pravcu Pljevlja – Foča; Albaniji: Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar, Hrvatskoj – Kobila – Vitina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik.

Mađarske mjere

Mađarska vlada je i službeno potvrdila da zabranjuje ulaz u državu talijanskim, kineskim, južnokorejskim i iranskim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima.

Rumunjska je zatvorila granične prijelaze s Mađarskom: Battonya – Tornya (Turnu), Létavértes – Székelyhíd (Sacueni), Méhkerék – Nagyszalonta (Salonta) i Nyírábrány – Érmihályfalva (Valea lui Mihai).

Prekid trajektnog prometa s Italijom

U koordinaciji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Kriznim stožerom Republike Hrvatske, Uprava Jadrolinije donijela je Odluku o privremenom prekidu međunarodne linije Split – Ancona, s obzirom na uvedene restrikcije kretanja stanovništva u susjednoj Italiji zbog epidemije koronavirusa.

Obustava linije predviđa se do 1. travnja, dok se međunarodna linija Dubrovnik – Bari obustavlja do 19. travnja 2020. godine.

Austrija poduzima mjere

Svi koji žele ući u Austriju iz Italije moraju na graničnom prijelazu predočiti liječničku potvrdu koja nije starija od četiri dana i potvrditi negativan test na koronavirus.

Ako se ne može dobiti zdravstvena potvrda, austrijski državljani ili osobe koje imaju glavnu ili sekundarnu prebivalište u Austriji mogu ući u državu, ako odmah uđu u 14-dnevnu karantenu.

Ulaz u Austriju je moguć (čak i bez zdravstvenog uvjerenja) ako napustite Austriju bez zaustavljanja.

Na primjer, njemački državljanin može proći kroz Austriju bez zdravstvenog uvjerenja ako napusti Austriju bez zaustavljanja. Prekinut je željeznički promet s Italijom. Obustavljeni su zračni letovi između Bologne, Venecije, Milana i Beča.

Austrija je pozvala sve svoje državljane da se vrate iz Italije.

Srbija je zatvorila dio graničnih prijelaza

Dakle, u Srbiju je zabranjen ulazak svih građana Italije, Južne Koreje, Irana, Kine i Švicarske. Isto vrijedi i za vozila s, na primjer, talijanskim registarskim oznakama. Donosimo informaciju srbijanskog MUP-a o svim zatvorenim graničnim prijelazima.

Srbija je privremeno zatvorila granicu s Rumunjskom, te je ograničila cestovni tranzitni prijevoz tereta kroz zemlju na maksimalno 12 sati.

Prema Mađarskoj i Rumunjskoj su za cestovni promet zatvoreni prijelazi Rastina, Bajmok, Bački Vinogradi, Horgoš 2, Kanjiža (riječni), Đala, Rabe, Vrbica, Kikinda, Nakovo, Jaša Tomić, Kaluđerovo, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Đerdap 2.

Granični prijelazi koji su zatvoreni prema Bugarskoj: Mokranje, Strezimirovci i Ribarci.

Prema Sjevernoj Makedoniji zatvoreni su prijelazi – Prohor Pčinjski i Goleš – Golema Crcorija, prema Crnoj Gori – Godovo, Vrbnica i Jabuka, prema BIH – Priboj, Carevo polje, Mokra Gora, Sremska Rača, Perućac, Mali Zvornik-stari most i Jamena – skelski prijevoz.

Prema Hrvatskoj su zatvoreni prijelazi: Sot, Ljuba, Neštin, Bogojevo, Apatin, Bezdan, Novi Sad (riječni) Berkasovo i Vajska – skelski prijelaz. Unutarnji granični prijelazi koji su privremeno zatvoreni – Beograd – riječni i zračni, Morava i Vršac.

Albanija je zatvorila granični prijelaz s Crnom Gorom

Albanija je jutros u šest sati zatvorila granični prijelaz sa Crnom Gorom Sukobin-Murićani. Prijelaz je zatvoren za motorna vozila, a otvoren za pješake.

Švicarska je zatvorila dio graničnih prijelaza s Italijom

Švicarska je dugo čekala na zatvaranje graničnih prijelaza s Italijom jer, osim ostalog, između te dvije države dnevno kola čak 70.000 radnika, a od toga 4000 u zdrvstvenom sektoru. Međutim, odluka je ipak donešena.

Zatvoren je dio prijelaza, a ostali su još otvoreni. Zatvoreni su prijelazi: Pedrinate – Chiasso strada (Ponte Chiasso), Ponte Faloppia – Novazzano Brusata (Bizzarone), Chiasso strada, Novazzano Marcetto – Novazzano Brusata (Bizzarone), Chiasso strada, San Pietro di Stabio – Stabio Gaggiolo, Ligornetto Cantorn – Stabio Gaggiolo, Arzo – Stabio Gaggiolo, Brusino Arsizio, Ponte Cremenaga – Fornasette o Ponte Tresa, Cassinone – Fornasette, Indemini – Dirinella.

Slovačka je zatvorila granice

Granice je zatvorila Slovačka za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji.

Češka je zatvorila granice

Granice je u potpunosti zatvorila Češka za sve putnike koji žele ući i izaći iz države.

Poljska od nedjelje ima novi režim ulaska u zemlju

Od nedjelje Poljska ne dopušta ulazak onima koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.

Njemačka je pojačala kontrole na granici prema Francuskoj 

Zbog povećanog broja zraženih koronavirusom u francuskoj graničnoj pokrajini Grand Est Njemačka je pojačala kontrole na grničnim prijelazima prema toj državi. Zasad nema informacija o pojačanim kontrolama na granici s Austrijom.

Prekinut je promet željezncom prema Italiji.

Čišćenje vozila

U svijetu su popularne car sharing usluge i, nakon izbijanja epidemije koronvirusa, mnogo se raspravlja o njime, odnosno automobilima u kojima se dnevno izmjenjuje više vozača. Koda nas je car sharing rijetka pojava.

Međutim, mnogo je automobila u tvrtkama u kojima se vozi više ljudi ili ih koristi više vozača.

Njemačke studije pokazale su da koronavirus može preživjeti na plastici čak i do devet dana, a na metalnim površinama i do pet dana.

Dobro bi bilo uza se uvijek imati sredstvo za dezinfekciju, alkohole izopropanol ili metanol pa dobro očistiti sve ručke, upravljač, mjenjač, funkcijske tipke te retrovizor vozila u koji sjedate nakon druge osobe.

Hrvatske mjere za strane držvaljane i putnike iz ugroženih sredina

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nadopunio je 12. ožujka 2020. godine pojačani paket mjera za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja:

  • Narodne Republike Kine: provincija Hubei
  • Talijanske Republike
  • SR Njemačke: Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia
  • Republike Koreje: grad Daegu i provincija Cheongdo
  • Islamske Republike Iran  bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana.

 Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja:

  • Narodne Republike Kine (osim područja provincije Hubei)
  • Hong Kong (Narodna Republika Kina)
  • Republike Koreje (osim područja grada Daegu i provincije Cheongdo)
  • Japana
  • Republike Singapur
  • Francuske Republike
  • Savezne Republike Njemačke (osim okruga Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine – Westphalia)
  • Republike Austrije
  • Švicarske Konfederacije
  • Kraljevine Španjolske
  • Kraljevine Nizozemske
  • Kraljevine Švedske
  • Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske
  • Malezije
  • Republike Slovenije (samo područje Bele Krajine)

 dobit će rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close