Sto godina ispred nas

Googleovi autonomni kamioni počinju s dostavama u SAD-u

Iako su principi slični kao i pri vožnji automobila, neke su stvari ipak različite i trebaju se ponovno naučiti i testirati na kamionima.
AutoMoto / Flash | 12. 03. 2018. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kamioni i ovakav način prijevoza tereta dio su američke ekonomije i vjerujemo kako autonomna tehnologija ima potencijal dodatno ojačati ovaj sektor i učiniti ga sigurnijim, objavili su iz Wayma, kompanija poznate po autonomnim automobila koja već neko vrijeme testira i kamione kojima upravljaju računala.

Dok će dio ljudi ovo shvatiti kao još jedan korak prema budućnosti u kojoj će vozači kamiona (i drugih vozila) ostati bez posla, ekipa iz Googlea, ali i Ubera, Tesle i drugih kompanija koje razvijaju sličnu tehnologiju za kamione vjeruje da je ovo korak prema revoluciji prijevoza tereta.

Google, odnosno Waymo trebao bi vrlo brzo početi s testiranjima ovih kamiona u stvarnim situacijama te će u Atlanti njihovi kamioni kojima će upravljati računala uskoro prevoziti teret u Googleove podatkovne centre, javlja Zimo.co.

Naravno, riječ je još o testiranju te će u kamionu morati biti i vozači spremni preuzeti kontrolu nad vozilom, pogotovo zato što ova tehnologija za kamione još nije toliko usavršena kao za automobile.

U kamionima kojima će upravljati računala Waymo će koristiti tehnologiju i iskustvo koje su stekli dugogodišnjim razvojem te tehnologije za autonomna vozila te iz ove kompanije napominju kako njihov softver još "uči" voziti velike kamione. Iako su principi slični kao i pri vožnji automobila, neke su stvari ipak različite i trebaju se ponovno naučiti i testirati na kamionima – poput kočenja, skretanja, okretanja i sličnih stvari koje su kompliciranije u pretrpanim kamionima s prikolicom nego na klasičnom automobilu.

Inače, Waymo bi uskoro u Phoenixu trebao početi s prvim komercijalnim servisom za prijevoz putnika s autonomnim automobilima – na početku će u tim vozilima biti vozači, kao sigurnost u slučaju nepredviđenih situacija, no s vremenom će vozači iz takvih vozila nestati i ljude će prevoziti automobili kojima će u potpunosti upravljati računala.

Kopirati
Drag cursor here to close