Što se to valja iza brda?

Google se priprema za budućnost: Waymo naručio tisuće autonomnih automobila

Waymo uskoro planira proširiti testiranje autonomnih automobila i na druge američke gradove, zbog čega su od Chryslera naručili tisuće autonomnih automobila.
AutoMoto / Flash | 31. 01. 2018. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Waymo je napravio još jedan veliki korak prema pokretanju taksi servisa s autonomnom automobilima, odnosno umjesto ljudi, vozilima koja će prevoziti putnike upravljat će računala te su od Chryslera naručili "tisuće" autonomnih automobila.

Waymo je dio Alphabeta, krove kompanije čiji je dio i Google koji je među prvima počeo razvijati i testirati autonomne automobile te su njihova vozila prešla stotine tisuće kilometara gotovo bez ikakvih problema.

No, treba napomenuti kako je uvijek pri testiranjima s prednje strane sjedila osoba spremna za preuzimanje kontrole u slučaju problema s računalom, dok je njihov krajnji u potpunosti zamijeniti ljude tako da u vozilima budućnosti neće biti niti volana, niti papučica gasa i kočnice i svim opcijama upravljat će računalo, javjla Zimo.co.

Waymo je s testiranjem autonomne tehnologije i automobila počeo u Phoenixu, no naravno, njihovi su planovi puno veći te svoje usluge žele proširiti i na brojne druge američke gradove, zbog čega su i kupili tisuće novih vozila.

Testiranje u Phoenixu do sada se pokazalo uspješnim te bi već ove godine njihov taksi servis trebao postati dostupan javnosti tako da će svatko moći naručiti vozilo kojim će upravljati računalo (dok se ne donese konačna regulativa vezana uz autonomne automobile, u autonomnim vozilima trebao bi biti i vozač spreman preuzeti kontrolu u slučaju nepredviđenih situacija na koja računala ne bi uspješno reagirala).

Podsjetimo, Googleov veliki konkurent na ovom tržištu Uber nedavno je najavio kupovinu čak 24 tisuće autonomnih automobila Volva, s istim ciljem širenja svog taksi servisa izvan područja Arizone i Pittsburgha na kojima provode testiranja.

Iako je vrijeme tijekom kojeg će autonomni automobili postati svakodnevica na cestama diljem svijeta sve bliže, pred ovom industrijom i dalje su veliki izazovi, napominju na Business Insideru.

Prvo, tehnologija još nije usavršena te se pogotovo postavlja pitanje pouzdanosti senzora tijekom kiše ili snijega, a osim tehnologije, problem predstavljaju i zakoni te je tek potrebno donijeti regulativu koja će omogućiti računalima preuzimanje potpune kontrole nad vozilima, za što će sigurno trebati dosta vremena.

No, kada se potrebni zakoni izglasaju, kompanije poput Googlea, Ubera i Lyfta (treba napomenuti kako je Google partner/ulagač u obje ove kompanije) bit će spremne te će krenuti u osvajanje ovog tržišta koje će u budućnosti vrijediti milijarde dolara i koje će u potpunosti promijeniti način putovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close