Vrijedi znati

Goodyear podijelio 6 bitnih savjeta za gume u ljetnim mjesecima

AutoMoto / Flash | 06. 07. 2017. u 07:17 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz visoke temperature zraka dolazi i vrući asfalt pa ukoliko krećete na duže putovanje s punim automobilom, to je dodatno opterećenje za gume. Goodyear je pripremio nekoliko korisnih savjeta uz koje će vaše gume biti u najboljoj formi, a put do cilja siguran, udoban i ugoda, prenosi portal VidiAuto.

1. Dubina profila guma

Vizualno prekontrolirajte dubinu profila guma po čitavom opsegu i širini dezena gaznog sloja guma. Dubina žljebova mora biti dovoljna jer utječe na vozne značajke i na sprječavanje akvaplaninga. Zakonski propisana minimalna dubina u Hrvatskoj i većini europskih zemalja iznosi 1,6 milimetara, ali u Goodyearu savjetuju da zbog prije navedenoga razloga gume zamijenite već ranije – kad se dubina žljebova smanji pod 3 milimetra.

2. Gazni sloj i bokovi guma

Uz dubinu profila, na gumi je bitno pratiti površinu gaznog sloja i bokova - primijetite li bilo kakva oštećenja gume kao što su posjekotine ili ispupčenja odnosno sve što je neuobičajeno za gume, što prije se posavjetujte s vulkanizerom. Eventualne kvarove moći ćete riješiti na vrijeme i izbjeći neugodnosti koje bi vam inače mogle pokvariti put do omiljene destinacije.

3. Neravnomjerno habanje gume

Ukoliko se gume neravnomjerno habaju (troše), uzrok može biti nepravilna geometrija podvozja pa obavezno pregledajte vozilo u servisu. Neravnomjerno habanje gume možete primijetiti kad je guma na jednome rubu istrošenija nego na drugome ili na sredini gume. To uzrokuje kraći životni vijek gume, veću potrošnju goriva i neudobniju vožnju. Ako primijetite da su gume istrošene na oba ruba, možda ih treba napuhati na odgovarajući tlak ili provjeriti puštanje, a ako se gazni sloj na sredini troši brže nego na rubovima, to jeznak previše napuhanih guma.

4. Probušena guma

Ukoliko vam se guma probuši, morate imate ili rezervnu gumu ili pribor za popravak. Ili možete koristiti usluge asistencije odnosno pomoći na cesti pa uvijek imajte pri ruci broj telefona za pomoć. Goodyear ima rješenje za ovakve situacije: njihove gume s tehnologijom RunOnFlat omogućuju da se nastavite voziti s probušenom gumom do udaljenost 80 kilometara pri najvećoj brzini 80 km/h, kako biste mogli dovesti vozilo do radionice u kojoj će vam popraviti ili pak zamijeniti gumu ukoliko je oštećenje jako veliko).

5. Premalo napuhana guma

Kad je guma preslabo napuhana veći dio njezine površine u kontaktu je s cestom, a otpor kotrljanja se povećava, što smanjuje ekonomičnost potrošnje goriva. Istovremeno, prenizak tlak pogoršava i sve vozne značajke vozila (stabilnost i upravljivost), a utječe i na razinu i neravnomjerno habanje guma. Pravilan tlak naveden je kod vozačevih vrata, blizu mjesta za točenje goriva ili u priručniku za upotrebu vozila. Ako je vozilo potpuno opterećeno putnicima i prtljagom, tlak u gumama mora biti viši – pritom uvažavajte preporuku za opterećeno vozilo koja je navedena kraj preporučenog tlaka. Tlak provjerite kad su gume „hladne“ i barem jednom mjesečno, a obavezno ga provjerite prije duljeg putovanja i prilagodite ga masi natovarenog vozila. Nemojte zaboraviti provjeriti tlak u rezervnom kotaču ako ga imate.

6. Previše napuhana guma

Kad je guma previše napuhana tada je manji dio njezine površine u kontaktu s cestom. Uzrok su brže i neravnomjerno habanje, a guma ne postiže niti maksimalno prianjanje, zbog čega vozač može imati poteškoće pri kontroli nad vozilom i kočenju. Guma s previsokim tlakom postaje osjetljivija pa je rupe ili strana tijela na kolniku mogu brže oštetiti. Ako primijetite previsok tlak u gumi, nemojte ga nikako ispuhivati iz vruće gume!

Kopirati
Drag cursor here to close