Predviđanja

Godina 2020. bit će godina električnih vozila

Taj broj će u sljedećim godinama nastaviti rasti, pa se do 2025. očekuje više od 330 različitih modela električnih vozila na Starom kontinentu.
AutoMoto / Flash | 28. 12. 2019. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih nekoliko godina vlada velika ekspanzija električnih automobila, ali oni još uvijek čine tek "statističku grešku" kada je u pitanju ukupna prodaja.

Tijekom 2019., električni automobili su činili 3,4% prodaje vozila, ali analitičari očekuju da 2020. bude godina električnih automobila s porastom prodaje na 5,5%.

Kako prenosi Guardian, stručnjaci procjenjuju da će kupci u Europi sljedeće godine imati izbor od čak 175 električnih modela, za razliku od trenutnih oko 100.

Zbog toga se procjenjuje da će prodaja da "skoči" sa 319.000 jedinica iz ove na oko 540.000 u sljedećoj godini.

Taj broj će u sljedećim godinama nastaviti rasti, pa se do 2025. očekuje više od 330 različitih modela električnih vozila na Starom kontinentu.

Paralelno s tim, očekuje se da sredinom sljedećeg desetljeća prodaja električnih vozila čini petinu ukupne prodaje automobila u Europi.

 

Porastu prodaje električnih vozila će prije svega doprinijeti nova, oštra ekološka pravila u Europskoj uniji koja će drastično da kažnjava proizvođače automobila za prelazak granice od prosječne emisije ugljen-dioksida od 95 g po kilometru.

Za svaki gram preko tog limita proizvođači će da plaćaju 95 eura za svaki prodati automobil.

Što se tiče konkretnih modela, europsko tržište će pre svega obogatiti prvi Volkswagen ID.3, potom Opel Corse, prenio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close