Električna vozila

Gates ''bocnuo'' Muska

Gates je iznio svoje mišljenje o električnim vozilima, a Musk je na to jednostavno odgovorio: Nema on pojma.
AutoMoto / Flash | 17. 09. 2020. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bill Gates i Elon Musk već dugo nisu u najboljim odnosima. Stvari pomalo eskaliraju otkako je Musk iznio neke, rekli bismo, sporne izjave vezane za koronavirus tijekom pandemije i karantene u Kaliforniji.

Gates, koji se već godinama bavi javnim zdravstvom i ulaže vlastite milijarde u pronalazak različitih cjepiva i lijekova, to nije najbolje primio.

No sad se svađa preselila na Muskov teritorij. Naime, Gates se u svom blogu dotaknuo pitanja električnih vozila, točnije problema kretanja po svijetu bez emisije ugljikova dioksida, javlja Zimov.

Električna vozila izvrstan su izbor za kratka putovanja. Ona su prvi odabir za osobna vozila, čak i za srednje velika teretna vozila poput gradskih autobusa ili kamiona za smeće, krenuo je Gates s pozitivnim aspektima, a onda brzo prebacio na kritike: Problem je što su baterije velike i teške. Što više težine pokušavate pomaknuti, trebate više baterije kako biste pokrenuli vozilo.

Ali što više baterije trošite, morate dodati više težine i treba vam više snage. Čak i uz napredak u tehnologiji baterija, električna vozila vjerojatno nikad neće biti praktično rješenje za velike teretne kamione, teretne brodove ili putničke zrakoplove. Električni pogon funkcionira kad trebate prijeći kratku udaljenost, ali za velika i teška vozila trebamo drugo rješenje.

I upravo je tu dirnuo u stvari koje su Musku drage. Naime, njegova tvrtka Tesla Motors već dugo radi na električnom kamionu koji bi bio sposoban prevoziti velik teret na velikoj udaljenost, i to samo pomoću električnog pogona.

Gates je dodatno isprovocirao Muska jer je u svom blogu naveo nekoliko proizvođača električnih vozila i baterija, ali ne i Teslu.

To ne znači da Gates ne zna što Musk i Tesla rade. Dapače, još u veljači ove godine priznao je da je Tesla "jedna od kompanija koje potiču razvoj električnih vozila". No ubrzo nakon toga Musk je u svom stilu na Twitteru odgovorio kako razgovori s Gatesom baš i nisu nadahnjujući.

I, kako kažu, ostalo je povijest.

 

Kopirati
Drag cursor here to close