Bit će i subvencija za EV

Francuska najavila pomoć autoindustriji

Zatvaranje tvornica i autosalona radi suzbijanja pandemije zadalo je težak udarac francuskom automobilskom sektoru koji je u travnju zabilježio pad prodaje za čak 89 posto.
AutoMoto / Flash | 18. 05. 2020. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska priprema paket mjera pomoći proizvođačima automobila pogođenima pandemijom koronavirusa, uključujući subvencije za poticanje kupovine električnih vozila, izjavio je u ponedjeljak ministar financija Bruno Le Maire, piše Hina. 

„U roku od dva tjedna objavit ću plan... o ponovnom pokretanju programa poticaja za kupnju automobila i prijelaza sektora na održiviji model (transporta)", kazao je Le Maire u razgovoru za radio France Info.

"To znači da ćemo podupirati kupnju čistih automobila. Moramo upotrijebiti ovu krizu kao polugu za ubrzanje ekološke tranzicije i ohrabrivati Francuze da kupuju automobile koji su trenutno još preskupi“, pojasnio je ministar.

Zatvaranje tvornica i autosalona radi suzbijanja pandemije zadalo je težak udarac francuskom automobilskom sektoru koji je u travnju zabilježio pad prodaje za čak 89 posto.

Posebno je teško pogođen bio Renault koji se tek počeo oporavljati od prošlogodišnje krize povezane s izbacivanjem Carlosa Ghosna iz vodećih tijela nakon uhićenja u Japanu pod optužbama za financijske prijevare za mandata za kormilom partnerske tvrtke Nissan.

Analitičari pak upozoravaju da je Renaultova tržišna kapitalizacija svedena na samo 5,4 milijarde eura i da su agencije snizile ocjenu njegovih dužničkih papira u neinvesticijsku kategoriju.

Francuska već priprema pet milijardi eura hitnog zajma za Renault, koji je najavio smanjenje potrošnje za dvije milijarde eura. Plan bi mogao uključivati zatvaranje radnih mjesta i postupno ukidanje nekoliko starijih modela automobila.

Poput drugih europskih proizvođača automobila, i Renault i PSA pokušavaju u ponudu uvrstiti električna vozila, budući da vlasti diljem svijeta ciljaju na oštro smanjenje emisije štetnih plinova.

Francuski ministar financija kazao je i da će do 1. srpnja predstaviti plan spašavanja francuskog zrakoplovnog sektora „i stotine tisuća poslova koji su s njime povezani, u regiji Toulouse i drugdje“.

Kopirati
Drag cursor here to close