Ikona

Ford 'skida' desetmilijuntog Mustanga

Mustang je postao ikona od samog početka, uglavnom zahvaljujući sjajnom marketingu i promociji koja bi danas mogla parirati lansiranju novoga iPhonea.
AutoMoto / Flash | 08. 08. 2018. u 14:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ford Mustang, ikona i simbol Amerike, u srijedu će po desetmilijunti put sići s proizvodne trake Fordove tvornice u predgrađu Detroita.

Automobil proslavljen u mnogim filmovima i pjesmama, prepoznat u svijetu kao izovozna ikona američke kulture, imat će svoj veliki tulum u Fordovoj centrali u Detroitu.

Prodaja Mustanga u SAD-u u opadanju je, ali Ford i dalje uspijeva unovčiti brend na drugim tržištima, poput njemačkog i kineskog.

U Fordu su proslavu odlučili začiniti duhom nostalgije za ''vozilom slobode'' koje je simboliziralo ljubav Amerikanaca prema otvorenim cestama. Automobil je dobio ime po divljem konju koji slobodno luta američkim zapadom.

''Ne mogu se sjetiti nijednog drugog američkog vozila koji može tako ocrtati ljubav Amerikanaca i automobila... kao Mustang,'' rekao je povjesničar automobilizma John Heitmann sa sveučilišta u Daytoni za AFP.

''On je američki koliko god se američki može biti'', nadodao je.

Originalni Mustang iz 1965. s tehničkog gledišta nije bio snažan i brz automobil koji bi privlačio zaljubljenike u brzine.

Bio je zapravo jedan od ''pony automobila'' - malen, prihvatljive cijene, i praktičan mlađi brat blještavih sportskih automobila, namijenjen da se svidi i mladim vozačima, uključujući žene.

No Mustang je postao ikona od samog početka, uglavnom zahvaljujući sjajnom marketingu i promociji koja bi danas mogla parirati lansiranju novoga iPhonea.

Debitirao je u proljeće 1964. na njujorškom sajmu automobila, mjesecima prije nego što će konkurencija predstaviti svoje novitete na jesen.

Povjesničar automobilizma Bob Merlis kao tinejdžer je prisustvovao predstavljanju. ''Nastupio je urnebes. Ljudi su bili jako uzbuđeni tim automobilom'', rekao je.

''Predstavljao je vozilo slobode, bio je utjelovljenje slobode'', nadodao je Merlis.

Wilson Pickett posvetio mu je svoj blues klasik ''Mustang and Sally'' 1966., a dvije godine potom Steve McQueen ga je vozio u akcijskom trileru ''Bullitt'' čime Mustangov status bio zacementiran.

Ford nastavlja igrati na nostalgiju svojih kupaca, te je na ovogodišnjem detroitskom automobilskom sajmu predstavio ograničeno izdanje ''Bullitt Mustanga'' i parkirao ga uz bok McQueenovog originala iz 1968.

U ovoj proslavi Ford namjerava naglasiti i lojalnost vlasnika Mustanga. Naime, kupac prvog Mustanga i dalje mu je vlasnik.

''Naša je namjera predstaviti svih 54 godina Mustanga,'' rekao je glasnogovornik Forda Jihan Cadiz za AFP, te nastavio: ''Za nas je ovo očito veliki dan.''

Mustang će uskoro postati tek jedan od dva Fordova putnička automobila koji se mogu kupiti u Sjevernoj Americi, uz Ford Focus. Sve ostale ponude Forda su kamioneti i terenska vozila.

Ford je u lani u SAD-u prodao tek 81 tisuću Mustanga, što je svega 0.5 posto cjelokupnog američkog tržišta. No prodaja Mustanga raste na prekomorskim tržištima.

Otkako je Ford počeo izvoziti Mustange u 2015., to je najprodavaniji sportski auto u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close