Argo AI

Ford ozbiljno ulaže u autonomne automobile

AutoMoto / Flash | 13. 02. 2017. u 15:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu, američki Ford, proteklog je tjedna objavio suradnju sa startupom Argo AI iz Pittsburgha (savezna država Pennsylvania) na razvoju autonomnih automobila i s njima povezanim tehnologijama.

Ono što je kod ovog startupa zanimljivo jest činjenica da su ga osnovali Bryan Salesky i Peter Rander, koji su prije toga radili kao voditelji projekta autonomnih vozila u Uberu i Googleu.

Ford je u Argo AI obećao uložiti milijardu američkih dolara tijekom narednih pet godina, a suradnja bi, osim Fordovih autonomnih automobila, trebala izroditi i tehnologije samostalne vožnje koje bi se mogle licencirati drugim proizvođačima.

Ford inače ima cilj do 2021 godine na ceste poslati flotu autonomnih automobila koji bi vozili po principu dijeljenja vožnje (ride sharing), tj. komercijalno bi funkcionirali kao vozila za unajmljivanje, javlja Bug.hr.

Upravo zbog toga CEO Forda Mark Fields kaže kako će njegova kompanija odmah proizvesti autonomno vozilo četvrte razine – ono koje nema volan i pedale, i koje može po određenom području voziti bez ikakvog upliva vozača.

Prijelazna rješenja (razina 3) kakva nudi Tesla ne zanimaju ih, jer u Fordu razmišljaju dalje u budućnost, kaže Fields.

Njegov najveći strah oko ove tehnologije jest da bi određeni proizvođači mogli na tržište pustiti nedovoljno kvalitetne i razrađene autonomne automobile, što bi moglo uzrokovati neki nesretni događaj.

Upravo zbog toga Ford ide drugim smjerom i želi za nekoliko godina imati potpuno dovršeni, usavršeni autonomni automobil, spreman za iznajmljivanje. A u tome bi im trebao pomoći i Argo AI.

Kopirati
Drag cursor here to close