Posebni ključevi

Ford ima fantastično rješenje koje će spriječiti krađu kotača na automobilima

Za skidanje kotača na Fordovim automobilima morat će se koristiti posebni ključeve za skidanje matica čiji je dizajn baziran na glasovnom uzorku vlasnika vozila.
AutoMoto / Flash | 01. 02. 2020. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Forda kažu kako je sigurnost samih automobila sve veća pa lopovi, umjesto samih automobila, kradu njihove dijelove poput npr. kotača s aluminijskim naplatcima.

Jedan od načina zaštite od krađe kotača jest zaključavanjem matica kotača, no niti to nije savršeno rješenje jer lopovi mogu probiti i takvu zaštitu i ukrasti kotače.

Ekipa iz Forda smislila je prilično zanimljivo i posebno rješenje zahvaljujući kojem bi kotači i naplatci trebali ostati na svom mjestu, čak ako se na njih namjere i najuporniji lopovi, javlja Zimo.

Naime, koriste posebne matice za zaključavanje koje su jedinstvene za svakog korisnika, a te matice, kao i ključ za njihovo otključavanje bazirani su na glasu vlasnika automobila i isprintani putem 3D printera.

Matica i ključ isprintani su od nehrđajućeg čelika u jednom dijelu i tek onda odvojeni, što onemogućuje kopiranje i kloniranje ključa, koji je dostupan samo vlasniku vozila.

U procesu stvaranje jedinstvene matice i ključa ne moraju se koristiti isključivo zvučni zapisi, već npr. i nekakav specifičan dizajn, inicijali vlasnika vozila itd.

Princip na kojem se rade jedinstvene matice i ključ je sljedeći – inženjeri prvo snime glasovni zapis vlasnika automobila u trajanju ne kraćem od jedne sekunde, nakon čega poseban softver konvertira zvučni zapis u fizički obrazac koji se može isprintati i koristiti kao dizajn za matice za zaključavanje i njihov ključ.

Zahvaljujući 3D printanju, omogućena je veća sigurnost i personalizacija automobila, komentirao je Fordov inženjer Raphael Koch, dodavši kako je to dokaz da je 3D printanje budućnost u proizvodnji automobila, objavili su na stranicama Forda.

Kopirati
Drag cursor here to close