Smanjenja potražnja

Fiat u Srbiji otpušta skoro trećinu zaposlenika

AutoMoto / Flash | 16. 06. 2016. u 14:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničko poduzeće talijanskog Fiata i države Srbije "Fiat automobili Srbije" (FAS) otpustit će skoro jednu trećinu od ukupnog broja zaposlenika u Kragujevcu zbog smanjene potražnje za modelom 500L na domaćem i svjetskom tržištu, tvrdi beogradski tisak pozivajući se na informacije iz uprave Fiata.

Suočen s padom potražnje za modelom 500L koji se proizvodi u Srbiji, Fiat je odlučio ukinuti treću smjenu i otpustiti čak 900 od ukupno 3.200 radnika u kragujevačkoj tvornici, tvrdi beogradski list Danas.

Prema informacijama lista, uprava Fiata je o tome u srijedu obavijestila sindikat, koji se ne slaže s ponuđenom visinom otpremnina, pošto talijanski proizvođač nije voljan radnicima dati više od minimalnog iznosa određenog Zakonom o radu.

Većina zaposlenika u kragujevačkoj tvornici su mladi radnici s malo godina staža, što znači da ni njihove otpremnine ne bi bile velike.

Za gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, sina srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, ukidanje jedne proizvodne smjene u FAS-u nije neočekivano, "imajući u vidu da nema dovoljno potražnje za modelom koji se proizvodi u toj tvornici".

Istodobno, on kaže kako će otpuštanje pogoditi ne samo radnike i njihove obitelji, već i gradski proračun, obzirom da će porez na zarade koje grad prihoduje od uposlenika u FAS-u biti manji za više od 300.000 eura mjesečno.

Potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović izjavila beogradskom tisku da je država "ispunila sve obveze" prema Fiatu i da to ne može biti razlogom otpuštanja zaposlenika u kragujevačkoj tvornici.

Zajedničko poduzeće "Fiat automobili Srbije" (FAS) u Srbiji proizvodi i diljem svijeta izvozi nove modele "Fiat 500 L", a udio države Srbije u FAS-u je 33 posto. Tvornica, vrijedna oko milijardu eura, otvorena je 16. travnja 2012. i ocijenjena kao “najveća investicija u Srbiji u minulih nekoliko desetljeća”.

Srbija je posljednje dvije godine pokušavala prodati 10.000 modela Fiat 500L na ruskom tržištu, čak je premijer Aleksandar Vučić za taj aranžman izravno pred tv-kamerama pitao ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali dogovor nije postignut. Uz sadašnju razinu proizvodnje FAS bi tih 10.000 automobila mogao izbaciti na tržište za manje od mjesec dana.

Kopirati
Drag cursor here to close