Zanimljivo

Fantastični trikovi koji će spasiti svakog vozača na cesti

Svaki dan smo u automobilu, a neki trikovi mogu nam puno olakšati vožnju i učiniti naše putovanje sigurnijim.
AutoMoto / Flash | 03. 08. 2019. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaki dan smo u automobilu, a neki trikovi mogu nam puno olakšati vožnju i učiniti naše putovanje sigurnijim.

1. Koristite gumb za cirkulaciju kada ste zaglavljeni u prometu

Možda jedan od gumba na koji se najčešće zaboravlja na kontrolnoj ploči automobila je gumb za cirkulaciju zraka. On bi mogao biti koristan ako ste zaglavili u prometu, posebno u tunelu, a zrak vani puni se ispušnim plinovima. Samo pritisnite gumb za recirkulaciju kako biste isključili ulazak zraka izvana. Važno je da ne zaboravite kasnije pustiti svježi zrak da ponovno procirkulira vozilom, piše 24sata.hr. 

2. Uštedite gorivo uklanjanjem neželjene težine 

Čini se logično, no mnogi imaju gomilu stvari koje se godinama skupljaju u autu. Problem je što se potrošnja goriva povećava što je veća težina, jer motor treba više goriva da ubrza i nastavi se kretati. Stoga, izvadite iz automobila sve što vam ne treba.

3. Tekućina za pranje posuđa uklanja masnoće s prozora

Tekućina za pranje posuđa može biti dobar i jeftin način čišćenja prozora i vjetrobranskog stakla od nagomilane masnoće. Jednostavno uzmite vlažnu krpu, koristite kap tekućine za pranje posuđa i počnite s čišćenjem. Nakon toga, samo nastavite s uobičajenim postupkom čišćenja prozora.

4. Upotrijebite GPS da biste upamtili mjesto parkiranja

Siguran način da se sjetite mjesta na kojem ste ostavili auto je upotreba GPS-a. Uključite ga opustite se, sigurni ste i ne morate zapamtiti točno mjesto na kojem ste parkirali!

5. Vlažne novine pomažu ukloniti naljepnice

Posebno su problematične naljepnice slične boje kao automobil. Brz, jeftin i jednostavan način uklanjanja jest sa mokrim novinama, koje pritisnete da se 'zalijepe' za vozilo, a zatim ih ostavite desetak minuta - da voda prodire kroz ljepilo na naljepnici. Naljepnice onda nježno sastružite (zajedno s novinama) s čvrstom karticom (poput kreditne kartice). Po potrebi ponovite.

6. Očistite farove s pastom za zube

Jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih načina za čišćenje farova na automobilu je pomoću obične paste za zube, četkice i malo voska za poliranje. Pasta za zube je odlično i vrlo nježno abrazivno sredstvo pa se ne morate brinuti da ćete ih oštetiti i izgrebati. Na krpu ili papirnati ručnik nanesite malo paste za zube i bacite se na posao. Rezultat bi trebao biti vidljiv već nakon nekoliko minuta čišćenja, a nakon što ih dobro očistite s pastom, na farove je potrebno staviti i malo voska za poliranje kako bi im se vratio stari sjaj.

7. Koristite kuhinjski odčepljivač za udubljenja

Odčepljivač odvoda može biti prilično koristan i izvan kuhinja i kupaonica, a možete ga upotrijebiti i za fiksiranje malih te srednjih udubljenja u automobilu. Smočite udubinu i koristite ga kao da otpuštate odvod - gurnite i povucite - dok se udubljenje ne ispravi. Neće biti savršeno, no ipak će izgledati bolje.

8. Daljinski od držite odvojeno od ključeva

Većina modernih sustava alarma automobila ima ugrađen sustav za sprečavanje krađe koji učinkovito zaključava sve u  automobilu. Prikladno je držati ga odvojenim od ključeva automobila u slučaju da vas netko zaustavi i izbaci iz auta, ili ako iz bilo kojeg razloga vi ostavite ključeve u autu, piše Bright Side.

9. Izađite iz blata ili pijeska

Kad se automobil zaglavi u blatu ili pijesku, uz pomoć lopate, ruku ili bilo čega s čim se može kopati pokušajte očistiti što više blata i pijeska sa kotača. Ako s ei dalje ne kreće, možete pokušati i druge stvari, poput prelaska s vožnje unazad na pogon, kako biste dobili zamah i ispuhali gume i tako povećali njihovu površinu. Zapamtite, ponesite lopatu sa sobom kad idete gdje je 'opasan teritorij'.

Kopirati
Drag cursor here to close