Hvala

Europski proizvođači automobila odigrali ključnu ulogu u borbi protiv virusa

Proizvođači su svoje resurse umjesto na proizvodnju automobila preusmjerili na proizvodnju medicinske opreme, a osim toga su uvelike donirali vozila, novac, medicinsku i drugu potrebnu opremu.
AutoMoto / Flash | 05. 05. 2020. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvodnja automobila se smirivanjem korona krize polako ponovo pokreče, a udruga ACEA objavila je što su sve proizvođači napravili za borbu protiv korone dok su tvornice mirovale

Udruga europskih proizvođača automobila ACEA objavila je da je autoindustrija tijekom korona krize odigrala ključnu ulogu u borbi protiv virusa. Proizvođači su svoje resurse umjesto na proizvodnju automobila preusmjerili na proizvodnju medicinske opreme, a osim toga su uvelike donirali vozila, novac, medicinsku i drugu potrebnu opremu. Popis onoga što su učinili je impresivan.

Zbog nedostatka medicinske opreme mnogi su se potrudili da pokrenu proizvodnju respiratora, maska, zaštitnih vizira i drugih korisnih proizvoda. U samo nekoliko dana brojni proizvođači su od dijelova automobila napravili prototipove respiratora, a neki su i krenuli u njihovu serijsku proizvodnju. Drugi su pak u suradnji s tvrtkama za proizvodnju medicinske opreme proizvodili dijelove za respiratore. Neke tvrtke dale su svoje stručnjake i radnike na raspolaganje medicinskoj industriji ako bi se kod njih povećala proizvodnja. Također, mnoge su tvrtke iskoristile svoje 3D printere kako bi proizvodili dijelove za zaštitne vizire i maske.

Mnogi proizvođači su donirali milijune potrebnih zaštitnih maski. Medicinskim ustanovama su donirani defibrilatori, kompleti prve pomoći, sredstva za dezinfekciju, zaštitna odjeća, rukavice i naočale. Većina toga stigla je u bolnice već na početku krize jer su proizvođači mnogo kvalitetnih maski, rukavica i druge zaštitne opreme imali na zalihama. Naime, mnogi radnici takvu opremu koriste u proizvodnji automobila, primjerice pri lakiranju.

ACEA je istaknula da su mnogi proizvođači donirali ili posudili vozila službama poput Crvenog križa, bolnicama pa čak i trgovinama kako bi one mogle dostavljati robu ljudima koji su morali ostati u kućama. Neke tvrtke su medicinskim službama na raspolaganje stavila svoja skladišta i druge nekretnine, a medicinskom osoblju i drugom osoblju koje se borilo protiv virusa rađeni su besplatni servisi na autima i nuđena besplatna pomoć na cesti. Tu su naravno i brojne novčane donacije koje se mjere u desecima milijuna eura.

 

Kopirati
Drag cursor here to close