Promjene u vrhu

Europa prestigla Kinu po broju novih e-automobila

U prvih sedam mjeseci ove godine u zapadnoj Europi prodano je više novih električnih i hibridnih automobila nego u Kini, inače najvećem svjetskom tržištu za električna vozila
AutoMoto / Flash | 15. 08. 2020. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Industrijsko izvješće European Electric Car Report za prvih sedam mjeseci ove godine bit će objavljeno krajem ovog mjeseca, no u javnost je već sada dospio jedan vrlo zanimljiv podatak.

Od siječnja do kraja srpnja 2020., razdoblju uvelike obilježenom pandemijom koronavirusa, prodaja elektrificiranih automobila (100% električnih i plug-in hibrida) u zapadnoj je Europi prestigla onu u Kini.

Kina je inače najveće svjetsko tržište za električna vozila, no poticaji za elektrifikaciju transporta u Europi pogurali su taj segment i na Starom kontinentu.

Podaci koje u obzir uzima ovo izvješće govore o prodaji novih električnih i plug-in hibridnih vozila u tzv. “staroj Europi”, članicama EU prije proširenja 2004. godine, a dodatno uključuju i Norvešku, Švicarsku i Island. Na tom je području od početka godine prodano preko pola milijuna ovakvih vozila.

Gledano prema tipu, Europljani su ove godine kupili oko 269 tisuća baterijskih električnih vozila te 231 tisuću plug-in hibrida, javlja AutoNet.

Srpanj je bio rekordan za Europu, samo tijekom tog mjeseca prodano je preko 53 tisuće baterijskih vozila, dok su plug-in hibridi tada prvi puta nadmašili tu brojku.

Zajedno je, dakle, u Europi od početka godine registrirano oko 14 tisuća e-vozila više nego u Kini.

Podatke je objavio berlinski analitičar Matthias Schmidt na svojim stranicama, i predvidio da bi prodaja elektrificiranih vozila u Europi ove godine prvi puta mogla premašiti milijun primjeraka.

Kopirati
Drag cursor here to close