Sigurnost - nula bodova

EuroNCAP oduzeo sve zvjezdice Fiatu Punto

Konkretno, stupanj zaštite odraslih putnika je tek na 51%, djece na 43%, a pješaka na 52%.
AutoMoto / Flash | 13. 12. 2017. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EuroNCAP ima prvi automobil kojem nije dodijelio niti jednu zvjezdicu. To je Fiat Punto, popularni gradski automobil koji usprkos godinama još uvijek bilježi solidnu prodaju, posebno na talijanskom tržištu.

Model je to koji je na tržištu još od 2005. godine čime je još jednom dokazana vrijednost talijanskog dizajna u autoindustriji, ali i brzine kojom se mijenjaju standardi, posebno kad je u pitanju sigurnost automobila.

Punto je tako prije tucet godina dobivao maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost odraslih putnika, te po tri zvjezdice za zaštitu djece i pješaka.

Danas za sve to dobiva nula zvjezdica prema standardima i procedurama ispitivanja i vrednovanja sigurnosnih testova, javlja Index.hr.

Konkretno, stupanj zaštite odraslih putnika je tek na 51%, djece na 43%, a pješaka na 52%.

Apsolutna nula dodijeljena je u području sustava asistencije i to je razlog gubitka bar dvije zvjezdice koje bi osvojio u području pasivne zaštite putnika.

Takva su pravila testiranja, a ona kažu da u sva četiri područja automobil mora bar minimalno zadovoljiti da bi osvojio zvjezdicu. Sudeći ovako na prvu po snimci, možda malo nelogično, ali tako je.

Kopirati
Drag cursor here to close