U svim zemljama članicama

EU smije iz prodaje povući vozila koja krše propise o emisijama plinova

Uredba EU-a o homologaciji i nadzoru tržišta motornih vozila donesena je u svibnju 2018., a cilj joj je sveobuhvatna reforma dosadašnjeg sustava homologacije i nadzora tržišta.
AutoMoto / Flash | 02. 09. 2020. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi se izbjeglo ponavljanje skandala “diselgate” u kojem je Volkswagen uhvaćen pri varanju na emisijama štetnih plinova iz svojih vozila, Europska unija donijela je nove propise.

Uredba EU-a o homologaciji i nadzoru tržišta motornih vozila donesena je u svibnju 2018., a cilj joj je sveobuhvatna reforma dosadašnjeg sustava homologacije i nadzora tržišta.

Na snagu je stupila 1. rujna 2020. godine, kada je ujedno završilo i vrijeme koje su proizvođači imali da se prilagode na novu regulativu.

Novim će se pravilima poboljšati kvaliteta i neovisnost homologacije i ispitivanja vozila, postrožit će se kontrola automobila koji se već nalaze na tržištu EU-a te učvrstiti cijeli sustav uvođenjem strožeg europskog nadzora, javlja AutoNet.

Neovisnost i kvaliteta ispitivanja prije stavljanja automobila na tržište: Tehničke službe zadužene za ispitivanje i preglede novih modela automobila prolaze strogi postupak neovisnog ocjenjivanja. Rad nacionalnih homologacijskih tijela ocjenjuju stručnjaci kako bi se relevantna pravila rigorozno provodila na cijelom području EU.

Kontrola automobila koji su već na tržištu: Novim zakonodavnim okvirom poboljšavaju se i kontrole vozila koja su već u prometu, odnosno dostupna na tržištu. Od sada se od država članica zahtijeva da redovito određeni broj ispitivanja na vozilima godišnje. Dodano, države mogu na svojem području poduzimati mjere protiv vozila koja krše postavljena pravila.

Europski nadzor: Europska komisija od sada može provjeravati vozila u laboratorijskim i u stvarnim, cestovnim uvjetima. Ako neki proizvođač prekrši homologacijske propise, npr. ako ugradi napravu za varanje na ispitivanju ili podnese lažnu izjavu, Komisija može naložiti opoziv vozila u cijelom EU-u i nametnuti sankcije tom proizvođaču. One mogu biti u iznosu do 30.000 eura po automobilu.

Kopirati
Drag cursor here to close