Ispušni plinovi

EU dogovorila stroga ekološka pravila za automobile

AutoMoto / Flash | 31. 05. 2017. u 07:33 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri industrije zemalja Europske unije dogovorili su se oko strožih ekoloških pravila za osobne automobile. Udruge za zaštitu okoliša i potrošača nisu zadovoljne i smatraju da su pravila nedostatna.

Nakon dugih i žilavih pregovora ministri industrije zemalja članica Europske unije dogovorili su se u Bruxellesu oko zajedničkih stajališta u svezi s testiranjem ispušnih plinova. Pozadina ovog dogovora su manipulacije oko količine štetnih ispušnih plinova kod automobila s motorima na dizelski pogon koji već nekoliko godina zaokupljaju pozornost javnosti, piše portal SEEbiz.eu.

„Krajnje je vrijeme da Europska komisija predloži pouzdane sustave za izdavanje uporabnih dozvola za automobile", rekla je povjerenica Europske komisije za industriju Elibieta Bienkowska i dodala:

„Mi smo to dužni našim građanima isto kao što smo dužni i onim proizvođačima koji nisu manipulirali."

Prijedlozi za raspravu oko izdavanja dozvola za tipove vozila i kontrolu tržišta na stolu su još od početka 2016. Dosad su za izdavanje potvrda po kojima jedno vozilo ispunjava uvjete za puštanje na tržište bile nadležne isključivo zemlje članice. Pridržavanje pravila EU-a ostavljeno je proizvođaču. Cilj novog pravila je više neovisnosti pri kontroli i pojačani nadzor od strane europskih službi.

No sada postignuti kompromis je za Europsku komisiju samo djelomice uspjeh. Većina zemalja članica je htjela još strože kontrole, što znači bolje testiranje novih automobila i nasumične kontrole automobila koji se već nalaze na tržištu. Prije svega je Njemačka sa svojom jakom automobilskom industrijom bila ta koja je svoje proizvođače htjela zaštititi kolikogod je to moguće.No sad su i Nijemci dali zeleno svjetlo:

„Mi smo došli do rješenja koje je prihvatljivo i za Njemačku", kaže Matthias Machnig, državni tajnik u ministarstvu industrije.

Rješenje je tipično briselsko: vuk sit i koza cijela. Nacionalne države će ubuduće pojačano surađivati na europskoj razini, ali će istodobno zadržati nadležnosti.

Konkretno: Komisija će samo predlagati pravila, a kontrole će provoditi same zemlje članice. No isto tako Komisija istodobno može izricati i osjetljive kazne u slučaju nepridržavanja, do 30.000 eura po automobilu. Komisija isto tako smije sama vršiti nasumične kontrole u zemljama članicama. Zemlje članice su se dogovorile i oko gremija koji bi reagirao u slučaju nejasnoća između zemalja članica i Bruxellesa.

„Mi u Europi trebamo vjerodostojan odgovor na skandal s manipulacijom rezultata mjerenja ispušnih plinova", kaže Machnig.

No zakon još mora odobriti i Europski parlament gdje su međutim tri države, među kojima i Velika Britanija, najavile otpor.

Sa stanovišta udruga za zaštitu potrošača i okoliša nova europska pravila ne idu dovoljno daleko i još uvijek previše prostora ostavljaju nacionalnim razinama. Krovna udruga zaštitnika okoliša i kontrole prometa Transport&Environment govori o „razvodnjenoj" reformi:
„EU parlament i Komisija bi se u dodatnim pregovorima trebali založiti za istinsko pooštrenje sadašnjih pravila", kaže njihova glasnogovornica Julia Poliscanova.

Dogovor ministara industrije zemalja članica nipošto ne znači kraj rasprave o kontroli vozila. Slijede daljnje rasprave na EU razini, europske vlade i EU parlamentarci bi mogli detalje dogovora još jednom staviti pod upitnik.

Kopirati
Drag cursor here to close