Čeka se objava plana

EU će zabraniti dizelske i benzinske automobile?!

Danska je još u listopadu 2018. najavila da će zabraniti prodaju svih automobila na fosilna goriva do 2030. godine, ali kasnije je povukla taj prijedlog jer je protivan pravilima EU.
AutoMoto / Flash | 08. 10. 2019. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska traži od Europske unije da objavi plan za ukidanje dizelskih i benzinskih automobila, u okviru prijedloga koji podržava 10 drugih zemalja EU.

Prijedlog koji je napravljen tijekom sastanka ministara zaštite životne sredine EU uključuje i zabranu prodaje benzinaca i dizelaša u državama članicama. Zabrana bi stupila na snagu 2030. godine kao mjera protiv klimatskih promjena, prenosi Reuters.

Europska komisija želi do 2050. godine učiniti Europu prvim klimatskim neutralnim kontinentom, ali Danska tvrdi da, kako bi to postigla, prometni sektor mora smanjiti emisije štetnih plinova.

Cilj EU je smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 40 posto do 2030. godine, a Europska komisija planira da je do 2050. smanji na nulu, u nastojanju da zaustavi globalno zaigravanje, prenio je B92.

"Moramo priznati da nam se malo žuri", rekao je nakon sastanka danski ministar zadužen za klimatske promjene i energetiku, Dan Jorgensen.

Danska je još u listopadu 2018. najavila da će zabraniti prodaju svih automobila na fosilna goriva do 2030. godine, ali kasnije je povukla taj prijedlog jer je protivan pravilima EU.

Jorgensenov novi prijedlog sada omogućava da pojedine države članice ipak zabrane prodaju dizelskih i benzinskih automobila.

"Nadamo se da ćemo time izvršiti pritisak na Europsku komisiju da donese odluku o potpunom ukidanju vozila na fosilna goriva u EU", kazao je Jorgensen.

"Plan A bi bio da se odluka o zabrani donese na razini cijele EU", rekao je danski ministar. Međutim, zemlje poput Litve, Letonije, Slovenije, Bugarske i druge sugerirale su da se mora učiniti više kako bi se zaustavilo takozvano "curenje" ugljen-dioksida putem prodaje polovnih vozila iz Zapadne Europe u istočne zemlje kontinenta.

Jorgensen je rekao da je važno da EU svoje proizvođače automobila precizno informira o dugoročnoj politici kada je riječ o ovom problemu. On je dodao da će Danska uspostaviti savez s deset zemalja koje podržavaju strategiju te države za postupno ukidanje dizelskih i benzinskih automobila kako bi se izvršio veći pritisak na EU.

Kopirati
Drag cursor here to close